Götabergsområdet

Det stora området Molinsgatan-Engelbrektsgatan-Geijersgatan-Arkivgatan-Viktor Rydbergsgatan-Läraregatan uppfattas av de flesta som ett enda kvarter. Emellertid är området uppdelat i flera kvarter varav några skapats senare. Området utvecklades och bebyggdes enligt en plan av Albert Lilienberg från 1907. Till en början omfattade området 4 kvarter:

1 Kv. Tre Kronor, Molinsgatan-Vasa Kyrkogata-Gångvägen Landsarkivet-Viktor Rydbergsgatan-Rektorsgatan (Latinläroverket)
2 Kv. Kärnan, Molinsgatan-Rektorsgatan-Röhssgatan-Läraregatan (Götabergsskolan)
3 Kv. Bohus, Röhssgatan-Rektorsgatan-Viktor Rydbergsgatan-Läraregatan (Handelsinstitutet)
4 Kv. Karlsten, Gångvägen Landsarkivet-Geijersgatan-Arkivgatan-Viktor Rydbergsgatan (Landsarkivet)

Innan 1923 tillkom ytterligare ett kvarter, kvarteret Vasakyrkan, Molinsgatan-Engelbrektsgatan-Geijersgatan-Vasa Kyrkogata och senare kvarteret Tidö. Båda två avstyckningar från kvarteret Tre Kronor.

Huvuddelen av området tillhörde den mark som arrenderades av ägarna till Götabergs landeri. Då arrendet för Götaberg löpte ut först 1899 kom det att bli ett av de sista områden som bebyggdes i Lorensberg och Vasastaden. En mindre del av området i väster kan ha tillhört landeriet Leontinedal.

I kvarteret Kärnan byggdes Götabergsskolan åren 1903-06, i kvarteret Karlsten byggdes Landsarkivet åren 1909-11 och i kvarteret Bohus byggdes Handelsinstitutet år 1913.

Kvarteret Tre Kronor bebyggdes med Latinläroverket som uppfördes 1915-19 och en byggnad för Caroline Wijks sjuksköterskehem 1916-18. Vasakyrkan byggdes 1904-09 varvid kvarteret Vasakyrkan avskiljdes och när Studentkårens byggnad uppfördes 1931 avskiljdes kvarteret Tidö. Vid mitten av 1970-talet tillkom en förskola med adress på Vasa Kyrkogata där ett par mindre trähus som tillhört Götabergs landeris anläggningar låg en lång tid efter att landeriet rivits för att ge plats åt Vasakyrkan. Förskolan invigdes 1977 eller 1978.

1923. Studentkårens byggnad fanns dock inte ännu utan den vara bara planerad


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.