Namnet på denna egendom är okänt så jag kallar den Djurgården då CRA Fredberg säger att området där den låg kallades för Djurgården. Djurgårdsplatsen och Djurgårdskykrogården ligger i närheten. Den låg på arrenderad mark som ägdes av Älvsborgs kungsladugård ungefär där Oljekvarnsgatan och Kommendörsgatan idag möts. Familjen Coopman kan kanske ha innehaft gården under en period. CRA Fredberg kallar gården för ett landeri på Djurgården och skriver om den:
Området omkring Koopmansgatan är betecknat med namnet Enhörningen och en del av tomterna äro donerade till Dicksonska stiftelsen. Nedanför dennas byggnader, mellan den förra Wimanska egendomen och segelsömmare Nordgrens vackra ställe, ser man ett fragment av en allé, några ärevördiga träd, vilka troligen en gång i tiden tillhört ett ovanför liggande landeri. Om detta tillhört den i Göteborg på 1700-talet mycket ansedda släkten Coopman, vet jag inte säkert, men förmodar det, eftersom namnet givits åt den närliggande gatan. Herrarna Coopman köpmannen och rådmannen Hans C., död 1748, köpmannen och riksdagsmannen, Peter C., död 1786, och ostindiske kompanidirektören Hans C., död 1799, spelade som vi veta under tre generationer en betydande roll i samhället och voro mycket framgångsrika industriidkare.
och:
Hava storstadens nybyggare farit tämligen skonsamt fram med Oljekvarnen, hava de varit så mycket mindre skonsamma mot den gamla lantgården snett emot, ett stycke ovanför vid Djurgårdsgatan. Den är nu utplånad. Men vi minnas den gott. Det var en sådan där trevlig gammal lantgård med en enkel manbyggnad, trädgård, rotfruktsland, blomrabatter och drivbänkar. Framför huset stodo de skuggande vårdträden. Och bakom dem en gammal skuggrik allé, planterad för många herrans år sedan. Den gav stil och prägel åt stället, som alla gamla alléer göra.
Nu är lantgården borta. De gamla träden hava sågats ned. Och på den gamla grunden reser sig ett vidsträckt kvarter av nya landshövdinghus, vilka — det må för rättfärdighetens skull bekännas — äro ganska prydliga i sin moderna stil, och trevliga.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.