Verkstadsbyggnaderna i kvarteret Barken

På Fjärde Långgatan 9 (4:7) i kvarteret Barken ligger idag en verkstadsbyggnad i 2 våningar (eller 3 våningar om den inredda vinden räknas) ritad av arkitekt A. Krüger och byggd 1877. Tomten köptes 1876 av Claes Johansson som drev väveriet Annelund i angränsande kvarter. Ett år senare bebyggdes tomten med en tvåvåningsbyggnad i sten som innehöll magasin och stall men även kontor och matsal för väveripersonalen. Claes Johansson satsade senare sin energi på att bygga upp Krokslätts Fabriker och huset på Fjärde Långgatan byggdes om till bostäder år 1885 men behöll verksamheter i bottenvåning och gårdshus.

I den antikvariska utredningen inför en ny stadsplan så skrev de så här om byggnaden:

På kvarterets mitt uppfördes 1877 huset på fastighet 4:7. Huset är i tre våningar och användes ursprungligen för magasin, service och bostäder. Gårdsbyggnaden användes för verkstad. Stilen är i symetrisk nyrenässans, gatufasaden i spritputs medan gaveln och gårdsfasaden är i rött tegel. Byggnaden har höga hantverksmässiga kvaliteter och är en av långgatsområdets bäst bevarade äldre byggnader med bland annat en ovanligt välbevarad interiör. Den anses ha mycket högt kulturhistoriskt värde i kraft av sin ålder, sin historia och sitt oförändrade skick. Den ringa exploateringsgraden gör den också till ett starkt miljöskapande element i sitt sammanhang.

Fjärde Långgatan 9

Fjärde Långgatan 9

Trots detta ska byggnaden rivas i likhet med gårdshuset på fastigheten som ligger på Tredje Långgatan 26 (712:27) som byggdes 1902. Denna byggnad var tidigare en smidesverkstad vars verksamhet bedrevs intill 1980-talet. Gatuhuset, en verkstadsbyggnad, på samma fastighet som byggdes 1904 ska dock bevaras. Arkitekt för byggnaderna var Hjalmar Cornilsen. Men det tidigare båtsnickeriet på tomten bredvid (712:41) ska också bort. Om dessa hus skrev författarna till ovan nämnda utredning:

På kvarterets motsatta sida (712:27) finns två verkstadsbyggnader från 1905 respektive 1902. Byggnaden som livar mot gatan är en envåningsbyggnad med inredd vind. Gårdsbyggnaden har två våningar med inredd vind. Byggnaderna inrymde ursprungligen smidesverksamhet och dess bevarade höga skorstenar är ett mycket viktigt karaktärsdrag i kvarteret. Byggnaderna är enkla i sin utformning och har byggts om och till ett flertal gånger under årens lopp. Idag är gården dem emellan helt överbyggd. Som några av de få kvarvarande verkstadsbyggnaderna inom området har dessa en viktig roll som förmedlare av områdets tidigare historia med den blandade bebyggelsen. Byggnadernas fasader, låga exploatering, inneboende verksamhetslokaler samt de bevarade skorstenarna är också mycket viktiga för den särskilda uppfattningen om området.

Vägg i vägg med de gamla verkstadsbyggnaderna finns ett möbel- och båtsnickeri, mot gatan gömt bakom det karaktärsfulla bevarade planket. Platsen användes ursprungligen för materialupplag men har sedan 1930-talet hyst snickeriet. Den levande verksamheten, den låga exploateringen samt det slutna planket är de viktigaste och för området mest betydelsefulla karaktärsdragen.

Tredje Långgatan 26

Tredje Långgatan 26, gatuhuset

Tredje Långgatan 26

Tredje Långgatan 26, gatuhuset

Gårdshuset Tredje Långgatan 26

Gårdshuset Tredje Långgatan 26

Snickeriplanket

Snickeriplanket

 


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.