Göteborgs avsöndringsskola var en folkskola i vilken alla ”skolkare och med moraliska lyten behäftade barn” inom Göteborgs folkskolor sammanfördes. Skolan inrättades 1869 av stadens folkskolestyrelse. En byggnad för skolan uppfördes år 1871 på Fjärde Långgatan 7, finansiär av skolan var Charles Dickson. Skolan ritades av Göteborgs Stadsarkitektkontor. 1903 utvidgades skolan med barnhem för yngre barn som försummades i hemmet.
Så här stod det om skolan i Göteborgs kommunalkalender 1930:
I april 1869 öppnades här i staden en skola, som benämndes avsöndringsskolan och som förblivit den enda i sitt slag i landet. Den avsåg att emottaga barn, som ej ville arta sig väl i folkskolorna. År 1893 inrättades ett internatsrum för emottagande av de oroligaste eleverna. Plats kunde å detta beredas för tre á fyra barn och internatstiden uppgick till högst två veckor iföljd. Denna karaktär behöll skolan till år 1903.
Lagen av den 13 juni 1902 angående åt vanartade och i sedligt avseende försummade barn nödvändiggjorde, att den myndighet – barnavårdsnämnden – som hade att utöva tillämpningen av nämnda lag, förfogade över möjlighet att bereda barn, som skulle omhändertagas, vård å barnhem till dess vård under annan form kunde ordnas. Till följd härav inrättades vid skolan en barnhemsavdelning benämnd Göteborgs folkskolors barnhem. I skolan och barnhemmet emottagas barn, som genom folkskoleinspektörens förordnande eller barnavårdsnämndens beslut där skulle placeras.
Efter ikraftträdande av lagen av den 6 juni 1924 om samhällets barnavård den 1 januari 1926, övergick fastigheten från folkskolestyrelsens till barnavårdsnämndens förvaltning med rätt för den förstnämnda att därstädes hyresfritt disponera erforderliga skollokaler, men med skyldighet att därstädes fortfarande leda och omhänderhava undervisningen. Från sistnämnda tidpunkt ändrades skolans och hemmets namn till Barnavårdsnämndens skolhem. Någon förändring i den folkskoleinspektören tidigare tillkomna befogenheten att förordna om barns placerande i detta skolhem, har givetvis icke skett genom förvaltningens överflyttande. Skolhemmet inrymmer 100 platser.
Under år 1929 företogs en ombyggnad vid skolhemmet i avsikt att giva nämnden möjlighet bereda bostäder åt ett antal ynglingar, som äro i saknad av föräldrahem eller vars föräldrahem är av den beskaffenhet, att de lämpligen icke kunna vistas därstädes. För den förmån som härigenom beredes dem, få de erlägga en viss avgift.
I mars 1948 flyttade verksamheten från Fjärde Långgatan 7 till Ivarsbergshemmet. På 1970-talet bedrevs verksamhet inriktad på hemlösa och missbrukare i huset (det gick exempelvis att få gratis frukost på den så kallade kamratklubben Barken) och numera bedrivs där vård av missbrukare (Nordhemskliniken).
1990 medgavs rivningslov för hörnbyggnaden, en av de tidigare skolbyggnaderna, inom kv Barken. Den rivna tomten blev ny fastighet och bebyggdes 1992 med bostäder med service för äldre.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.