Kvarteret Barkassen, Järnvågsgatan-Masthuggskajen-Brogatan/Rosenlundskanalen-Järntorgsgatan-Järntorget. Omfattade egentligen fyra kvarter då Vägaregatan och Bäraregatan gick rakt igenom och Lagerhuset låg för sig själv som ytterligare ett kvarter. I området låg Järnvågen innan den las ner 1892.
Kvarteret bebyggdes i början på 1900-talet med magasin, lagerlokaler och butiker (Järntorgsbazaren). 1915, i april 1935 och augusti 1947 brann stora delar av kvarteret ner. I alla fall den sistnämnda branden var anlagd, dvs en mordbrand. Den startade på hela 8 ställen.
Vid branden 1935 brann hela det stora området av Järntorgsbazaren som låg mellan Vägaregatan, Järntorget och Bäraregatan ner så gott som fullständigt. Tomten fick därefter namnet ”Brända tomten.” Sjutton olika firmor hade verksamhet på tomten, och samtliga förstördes helt. Ett 70-tal brandmän bekämpade elden. Några brandmän skadades lindrigt. De materiella skadorna uppgick till cirka en miljon kronor. Branden hade startat i ett möbellager i hörnet av Järntorget och Järntorgsgatan.
Tomten röjdes av efter ett år, och på våren 1947 påbörjades arbetet med det nya Folkets hus, efter att Byggnadsföreningen Folkets hus i Göteborg u. p. a. bildats den 31 juli 1941 av Göteborgs fackföreningar. Tomtmarken uppläts av staden den 20 februari 1943. Arkitekt Nils Einar Eriksson fick på hösten 1944 uppdraget att rita Folkets hus. Det nio våningar höga så kallade ”Fackföreningshuset” var inflyttningsklart vid årsskiftet 1948-49, och hela komplexet invigdes den 8 februari 1952. Byggnaden ersatte det gamla Folkets hus vid Skanstorget, som var i bruk 1898 till 1908.
Efter att Folkets Hus stod helt färdigt 1955 revs snart resterande träbyggnader i kvarteret. Marken omvandlades till gator och parkeringar.