Liu Wan Chong var en kinesisk sjömanskock, som vid ett besök i Göteborg 1947 blev akterseglad. Wan Chong fick hjälp att ta sig till den kinesiska ambassaden i Stockholm, där han blev kvar för att hjälpa till med maten på ambassaden. Därefter arbetade han som köksmästare på den kinesiska avdelningen på Berns salonger i Stockholm.
År 1956 öppnade han restaurang Bamboo i Köpenhamn, eftersom det där fanns betydligt fler kineser, men 1959 återvände han till Göteborg och startade Sveriges första så kallade kinesrestaurang eller kinakrog, Kinesiska muren.

Restaurang Kinesiska Muren 2015. Bild: Mattias Blomgren Licens: CC BY-SA 4.0
Wan Chong tog hjälp av kockar från Taiwan för att komponera menyn. Affärsidén var: billig, mycket och god mat. Först 1982 förändrades ursprungsmenyn, då den betydligt starkare Sichuan-maten också började serveras. Kombinationen ”Tre små rätter” (i original: friterade räkor, biff med bambu och kyckling med nötter) har sitt ursprung här.
År 1991 fanns det 25 anställda på Kinesiska muren, och år 2013 hade Kinesiska muren AB 6 anställda och omsatte 3,6 miljoner kronor. Verksamheten lades ned den 30 juni 2016.
Huset som restaurangen var inrymd i kallas i folkmun också för Kinesiska muren och den ligger på Skeppsbron 4 i Göteborg.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.