Postiljonen (La Restauration)

Kaparfregatt som 1717 ägdes av Lars Gathenhielm. Fördes under 1717-1718 först av Thomas Klein och sedan av John Norcross. Den senare kapade fartyg längs den nederländska kusten och i engelska kanalen.  Han erövrade i början av 1718 en brittisk fregatt som lämnat London för att segla mot Guineabukten. Den brittiska fregatten användes därefter en period av John Norcross för kaperi innan den såldes i Frankrike. Under den tiden överlämnade han befälet på Postiljonen Daniel Wildenrath som varit hans närmaste man ombord.

På sommaren eller hösten 1718 återvände John Norcross till att bli befäl ombord på Postiljonen och i november 1718 ankrade fartyget upp utanför Calais. Daniel Wildenrath som bytt namn till John Still tog återigen befälet över fartyget som nu döptes om till La Restauration. Norcross begav sig iland för att ägna sig åt nån typ av affärer.

Wildenrath-Still gav sig efter krav från besättningen av mot Göteborg. På vägen stötte de på det nederländska fartyget De Jouffrow Johanna:

Wildenrath gick genast till attack, oaktat att holländaren inte hade någon som helst koppling till nordiska farvatten. Postiljonen förde den engelska flaggan, men hissade raskt dansk flagg när hon fick holländaren inom skotthåll och sköt skarpa varningsskott.

Den holländske kaptenen visade sina papper, vilka omgående förklarades otillräckliga, och han fick veta att hans fartyg betraktades som en pris. Samtidigt började flera av Postiljonens besättningsmän, som tagit kommandot på De Jouffrou Johanne, bryta upp koffertar och kistor.

Flera holländska båtsmän och två holländska köpmän med intressen i lasten, Lucas Lütkens och François Paulu, protesterade förgäves. De fördes alla ombord på kaparfartyget och engelsmannen Drommel, en av Norcross officerare, tog över det holländska fartyget med en prisbesättning.

De båda köpmännen misshandlades av Drommels båtsmän och bestals på hattar och skor innan de fördes över till Postiljonen. Här fortsatte Wildenrath personligen misshandeln innan de fängslades nere i lastrummet.

Drommel seglade iväg med holländaren medan Wildenrath fortsatte mot Göteborg. På den resan tog Postiljonen ytterligare ett par priser, av vilka den ena prisen överlämnades som lön till högbåtsmännen, varefter dessa seglade iväg för att avyttra sitt byte. I december ankrade Postiljonen i Kalvsund, och de båda holländska köpmännen fick på egen hand, i ett för dem rejält avskräckande vinterväder, ta sig till Göteborg.

Väl i Göteborg inkvarterades de av Ingela Gathenhielm som nu var redare efter att ha tagit över efter sin döde make. De två nederländska köpmännen framförde klagomål i en skrivelse till drottning Ulrika Eleonora.  Det hela resulterade i ett flera dagar långt förhör med Norcross i januari 1719. Han dömdes till döden, men han lyckades fly från sitt fängelse på Nya Älvsborg.

 


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på ”Postiljonen (La Restauration)”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.