Peter Isaac Béens utbildningsstiftelse (PIBUS) driver L M Engströms gymnasium i Göteborg, Johan Movingers gymnasium i Stockholm och Församlingsfakulteten i Göteborg.
Stiftelsens historia började i och med att prosten Peter Isaac Béen på 1920-talet samlade in pengar för att motverka den dåvarande prästbristen i Svenska kyrkan. 1924 överlämnade han ca 20 000 kr till Kyrkliga Förbundet för evangelisk luthersk tro. Detta ledde till att de redan samma år startade Göteborgs enskilda gymnasium för blivande präster. Runt 1990 bytte det namn till L M Engströms gymnasium. I Stockholm driver stiftelsen sedan 2015 Johan Movingers gymnasium i Tomteboda.
Stiftelsen ändamål uttrycks på följande sätt:
Stiftelsens ändamål är att, på Bibelns och den evangelisk-lutherska bekännelsens (Konkordiebokens) grund, främja rekrytering och utbildning av Guds ords förkunnare. Detta kan ske genom drivande av ett för alla ungdomar öppet kristet gymnasium och enteologisk institution på akademisk nivå.
Verksamheten som bedrivs för att uppnå ändamålet skall bygga på Bibelns Kristusvittnesbörd och på den Bibelsyn som Kristus och apostlarna ger uttryck åt, nämligen:att Gud på ett särskilt sätt och en gång för alla har talat genom Bibelns profetiska och apostoliska skrifter. Bibeln, den Heliga Skrift, är Guds eget ord, inspirerat av den Helige Ande; att Bibeln och Kristus hör ihop: Kristi person och verk är Bibelns centrum. Det är Bibelns Kristus som kyrkan älskar och tillber;att Bibelns ord är Ande och liv.
Dess budskap skall förkunnas för att vi genom det ska komma till tro på Jesus Kristus och så få eget liv; att Bibeln är sann i allt den uttalar sig om. Bibelns eget sanningsanspråk är inte begränsat till blott vissa av dess utsagor;att Bibeln på ett klart sätt framställer allt vi behöver veta för vår frälsning. Bibeln ensam skall vara regel och norm för kyrkans lära.
Vidare skall stiftelsen i sitt arbete bygga på den övertygelsen att den evangelisk-lutherska bekännelsen (Konkordieboken) är ett förpliktande uttryck för den rätta förståelsen och tolkningen av Bibeln.
Ändamålet ger uttryck för en ganska fundamentalistisk kristendom.
Redan i samband med att gymnasiet startade fanns planer på en fristående teologisk fakultet. De ansvariga vände blicken mot Oslo och inspirerades av Menighetsfakultetet. Av dessa planer blev ingenting förrän 1993 då Församlingsfakulteten bildades.
Stiftelsen hade vid utgången av 2015 tillgångar på 88 miljoner kronor.