Det måste kännas egendomligt för den, som varit med om stiftandet af en firma, att se, huru mycket som förändrat sig på en jämförelsevis kort tid inom den affärsbransch firman bedrifver. Så torde ock vara förhållandet med en af grundläggarne af Göteborgs äldsta grosshandelsaffär i kolonialvaror, Mauritz Bergman, som ännu, fastän åttioårig, dagligen deltager i affärens skötsel och säkerligen skulle kunna lämna mången intressant inblick i kolonialvaruhandelns teknik och de under en öfver femtioårig praktik inom densamma inträdda ändringarne.
Under benämningen “kolonialvaror” innefattade man ursprungligen alla de varor, som infördes från “kolonien“, där europeerna ofta huserade som fullständiga vildar för att göra handelsförtjänsten så stor som möjligt; Bokemeyer berättar t. ex. att då holländarne icke kunde inköpa och upplagra alla kryddor och specerier, som förefunnos inom deras områden, satte de helt enkelt eld på skogarne för att på så sätt förhindra nedtrvckningen af priserna.
Förtjänsten på dessa varor var under flera århundraden kolossal och bildandet af ostindiska kompanier i Europa berodde icke minst på detta förhållande. Här i Göteborg monopoliserade naturligtvis det ostindiska kompaniets olika oktrojer så godt som all grosshandel i kolonial- och specerivaror, men efter deras upphörande var Chr. Arvidson* den största kolonialvarufirman och det var hos denna, som Mauritz Bergman gjorde sina lärospån.
År 1846 grundade Mauritz Bergman, då tjugusexårig, och John Magnus Clarholm, då tjuguåttaårig, firman Clarholm & Bergman. Båda voro från Värmland och besutto den värmländska energien, hvarför affären snart gick framåt. År 1863 dog den förre, hvarefter Bergman under oförändrad firma ensam fortsatte affären, till dess han år 1889 upptog sin son, Carl August Bergman, född 1861, till delägare i firman; denne hade dock redan 1882 börjat arbeta i affären efter att förut hafva praktiserat i Tyskland och England.
Genom ihärdigt och redbart arbete har firman förstått att bibehålla det förtroende, som redan tidigt kom den till del. Den är fortfarande en af de största importörerna i sin bransch och har städse lagt sig vinn om goda och reella varor, hvilket i väsentlig mån bidragit till dess framgång.
*Denna uppgift är felaktig. Firman Arfvidsson & Söner fanns inte kvar vid denna tid. Axel Ramm har förväxlat stadsmäklaren Christian Arfvidsson där Mauritz Bergman arbetade med det gamla handelshuset. #AS