Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson, född Persson 28 mars 1927 i Göteborg, död 11 februari 2007 i Österskär, var en svensk författare och journalist.

Marianne Fredriksson började sin journalistkarriär på Göteborgstidningen (GT). 1962–1974 arbetade hon på Åhlén & Åkerlunds förlag, blev chefredaktör för Allt i hemmet och startade tidningar:

Marianne Fredriksson växte upp i Göte­borg, och glömde aldrig de socialdemokratiska värderingar hon fick i sig med modersmjölken. På kvällstidningen GT blev hon under sextiotalet journalist och när ryktet om vilken nyfiken och orädd reporter hon var nådde Stockholm rekryterades hon blixtsnabbt av Åhlén & Åkerlund. Hon skulle rycka upp specialtidningen Allt i Hemmet. Precis som Adamo visste hon vad som låg i tiden och vad som sålde, och kunde därför skissa fram Vi Föräldrar, den nyskapande tidning som profiterade på den unga generationens osäkerhet inför barnafödande och föräldraskap.

1974 kom hon till Svenska Dagbladet där hon startade I dag-sidan, banbrytande för sin tid genom en journalistik om psykologi, känslor och existentiella frågor:

När legendaren Buster von Platen skulle ge nytt liv åt Svenska Dagbladet 1974, ville han ha med sig Fredriksson. På den tiden tyckte hon, enligt mångårige kollegan Erik Sidenbladh, att nyhetsjournalistik var det tråkigaste som fanns. Så Marianne Fredriksson blev tvungen att uppfinna en alldeles egen genre. Idag-sidan såg dagens ljus. Så där väldigt många efterföljare fick den inte på studs, men nu efteråt ser vi att den har förändrat redaktionernas sätt att tänka och fungera. Journalistik om psykologi och existentiella frågor som tidigare fanns ute i marginalen, får plötsligt hela uppslag.

Efter pensioneringen 1987 ägnade hon sig enbart åt sitt författarskap; hon skrev femton romaner och finns översatt till 47 språk. Efter hennes död resulterade det faktum att hon nyligen ändrat i sitt testamente i en uppmärksammad arvstvist:

Ett år innan hon avled 2007, ändrade Marianne Fredriksson sitt testamente. Enligt den nya versionen skulle Samuel Reyes, hennes trädgårdsmästare och assistent, få all kvarlåtenskap, sånär som på en donation om 100.000 kronor till organisationen Läkare utan gränser.

[…]

Efter hennes död försökte Marianne Fredrikssons två döttrar få testamentet ogiltigförklarat i tingsrätten, grundat på att ett av testamentets vittnen inte varit medveten om vilken typ av handling som skrevs under. Men tingsrätten gick emot döttrarna och på fredagen fastställdes alltså domen i hovrätten, som går helt på tingsrättens linje.

[…]

Författarens samlade förmögenhet uppgår till minst 108 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet.

Men som bröstarvingar har döttrarna fortfarande rätt till sin laglott. Enligt Ralph Strandberg är det troliga att döttrarna nu får dela på hälften av Marianne Fredrikssons förmögenhet, medan Samuel Reyes får den andra halvan; förutsatt att hovrättens dom står fast. Några summor vill han dock inte spekulera i, eftersom bouppteckningen ännu inte är färdig.

Fredriksson var en bästsäljande författare som uppskattades av läsarna men som sågs med njugghet bland svenska kritiker.

Med utgångspunkt från romanen Simon och ekarna gjordes en film år 2011 som rönte framgång

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.