Gunnar Adolfsson, född den 21 augusti 1906 i Almundsryds socken, Kronobergs län, död den 9 augusti 1983 i Göteborg, var en svensk författare, journalist och politiker.
Adolfsson föddes 1906 i Tröjemåla, några kilometer från stationsbyn Ryd i Almundsryds socken, Kronobergs län. Fadern var byggnadssnickare. Han försörjde sig till en början på olika tillfälliga arbeten. Men på 1930-talet började han som journalist i den kommunistiska dagspressen på tidningarna Sydsvenska Kuriren och den kommunistiska Folkviljan i Malmö. Därefter blev han chefredaktör för Arbetartidningen i Göteborg. Han är far till författaren och litteraturvetaren Eva Adolfsson.
Han var ledamot av Sveriges riksdags andra kammare 1945–1948, invald av Fyrstadskretsen och tillhörde första kammaren 1963–1966, invald av Göteborgs stad för Sveriges Kommunistiska Parti (idag Vänsterpartiet). Han hade även kommunala uppdrag i Göteborg, men efter att Arbetartidningen lades ner som dagstidning 1974, lämnade han sina uppdrag.
I början av sitt författarskap skrev han endast med en roman per decennium. Han beskriver i dem trettiotalskrisen, Sverige under andra världskriget sett ur antifascistisk synpunkt och i Trappan, som handlar om bilfabriken Volvo, fast i romanen kallad Vasa, om införandet av tidsstudier och hur motsättningarna till sist utvecklar sig till en strejk.
Adolfssons fyra första böcker var alla samtidsskildringar. Men med Träskoland 1964 började han söka sig tillbaka i historien och till sin småländska hembygd. Den boken blev först i en trilogi som behandlar industrialiseringen i Kronoberg från sekelskiftet 1900 och fram till 1920-talet. I boken Född i våra dalar beskrivs en emigration, inte av självägande bönder som i Mobergs Utvandrarroman, utan av fattigfolk till nordtyska storgods som lantarbetare och mjölkerskor.
Ett svar på ”Gunnar Adolfsson”