Hilma Gibson

hilmagibson

Hilma Gibson f. Lindberg

Född som Hilma Lindberg år 1929. Mellan 1851 och 1862 gift med Charles Gibson. Syster till Alfhild Lindberg, gift med Henning Frisell, delägare i D. Carnegie & Co. Föräldrarna till Hilma Lindberg var bland annat ägare till Viskafors Bruk en tid. Hennes mor sålde som änka hela Viskafors Bruk inklusive stora markinnehav till textilföretagaren Sven Eriksson.

Deras dotter Annie Martina Gibson (1859-1920) var gift med teologen, prästen och författaren Fredrik Fehr (1849-1895). Sonen Oscar Gibson blev läkare och sonen Olof Darling Gibson (1857—1913) var gift med skådespelerskan Constance Theresia Gottschalk (1869—1955).

Efter mannens död förordnades Henning Frisell att som förmyndare tillvarata Hilma Gibson och hennes barns ekonomiska intressen.

Hilma Gibson presenterades för författaren Viktor Rydberg av dennes vän Sven Hedlund och Henning Frisell. Av allt att döma palnerade de två att gifta sig, men det blev aldrig så även om de förlovat sig. Hilma Gibson planerade 1865 en flytt till Uppsala och Viktor Ryberg tänke flytta med. men efter att beslutet om att inte gifta sig tagit flyttade han aldrig dit:

Det är möjligt att förlovningen ingicks på hösten 1865, efter den förklaring som anteckningen talar om, men förmodligen har en överenskommelse träffats dessförinnan. Redan den 4 juli 1865 tvcks Hilma i brev ha delgivit Rydberg sina planer att flytta till Uppsala. Det var hon som ville bosätta sig där, mycket med tanke på sina barns uppfostran i en universitetsstad. Hennes son Oscar blev också i sinom tid läkare. Att hon genomförde flyttningen framgår av de noterade breven 1866 från Uppsala. Rydberg tycks ännu på hösten 1866 ha övervägt att följa henne dit och, får man anta, gifta sig med henne. I ett brev från bruksägaren och politiske meningsfränden Hj. Petre till S.A. Hedlund 20.10 1866 ber avsändaren att denne skall förmå Rydberg att ändra sitt förhastade beslut att flytta till Uppsala, detta för att inte Hedlund i brist på vikarie som redaktör för Handelstidningen skall nödgas avstå från riksdagsmannakallet ( Hedlundska samlingen).

Tydligen har Rydberg i samband med sin vistelse i Stockholm under slutet av år 1866 besökt Hilma i Uppsala. Tänkbart är att hennes brev av 12 dec. meddelade hennes beslut att häva förlovningen. Den 27 jan. 1867 skrev hon till svägerskan Martina Gibson : ”Sedan vi talades vid har jag haft att genomgå mången svår strid – så svår att jag ej kan tala derom nu. Efter noggrann och lugn sjelfpröfning vet jag, att jag i n t e begått någon handling för hvilken jag behöfver blygas inför andra menniskor eller för mig sjelf – med Guds hjelp skall jag blifva trogen rösten i mitt inre – huru mina omständigheter än må gestalta sig i en framtid”.

Rydberg måste ha känt mer för Hilma än blott sympati och vänskap. Ändå kunde han inte förmå sig till att gifta sig med henne. Han hade ett ömtåligt samvete, och man kan tänka sig att han ansåg sig ovärdig en sådan hustru. Men den sannolika förklaringen torde vara, att han var känslomässigt ännu starkare bunden på annat håll. Den som oavlåtligt var i hans tankar var hans arbetsgivares maka, fru Stina Hedlund.


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 svar på ”Hilma Gibson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.