Linoleum AB Forshaga

Tillsammans med firman Olesen i Köpenhamn anlade Karl af Ekström Forshaga Linoleumfabrik i Forshaga år 1896. Företaget övertogs år 1903 av Hjalmar Wicander. Denne hade redan 1893 startat en linoleumfabrik i Liepaja (Libau) i Kurland (nuvarande Lettland), Libauer Linoleum-Werke AG, som ägdes av AB Wicanders Korkfabriker.

1906 köpte företaget mark av Melcher Lyckholm i Skår i Örgryte utanför Göteborg nära Almedals station.  År 1909 flyttades linoleumtillverkningen till en nybyggd fabrik i Skår. Personalen flyttade i stor utsträckning med till Örgryte.Tillverkningen fortsatte under namnet Forshaga. Antalet anställda år 1909 var 100 personer. 1922 blev Carl August Wicander VD i företaget vilket han förblev till 1946, Han var son till Hjalmar Wicander. Vid mitten av 1920-talet hade företaget 125 anställda.

Continentale Linoleum Union

Forshaga Linoleum anslöt sig 1928 till Continentale Linoleum Union som också blev ägare till de olika ingående företagen. Förutom Forshaga ingick även Deutsche Linoleum-Werke AG i Tyskland och Linoleum AG Giubiasco i Schweiz. Ett år senare gick även Sarlino i Frankrike och ytterligare ett år därefter N. V. Nederlandische Linoleumfabrik i Nederländerna med i samarbetet. Familjen Wicander blev delägare i Continentale Linoleum Union. I samband med bildandet av Continentale Linoleum Union övertogs fabriken i Libau av Linoleum AB Forshaga. På 1930-talet lades den ner. Deutsche Linoleum-Werke lämnade i samma veva samarbetet.

1946 hade företaget 250 anställda och år 1960 hela 390.

Continentale Linoleum Union döptes 1973-1974 om till Forbo Holding AG. Familjen Wicander har idag inget ägande i företaget. Fabriken i Skår lades ner 1973 och tillverkningen flyttades till en ny fabrik i Sisjöns industriområde. I samband med detta lade också tillverkningen av linoleummattor ner. Fabriksbyggnaden i Skår revs och idag är det en stor motorvägskorsning på platsen.

1974 hade företaget 340 anställda och tillverkade i huvudsak plastmattor. VD var Lennart Johansson (senare blev han UEFA-president, 1990-2007). Företaget bytte en tid därefter namn till Forbo-Forshaga AB. Fabriken i Sisjön las ner 2010. Då fanns det 90 anställda. Tillverkningen flyttades till Nederländerna.

Andra källor:
  • Svensk Industrikalender 1974
  • Artur Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

PS. Informationen på Wikipedia är inte korrekt.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.