Branden på Hanssons Pyrotekniska 1931

Den 9 augusti 1931 inträffade en brand med åtföljande explosion på Hanssons Pyrotekniska i dåvarande Landala, nuvarande Guldheden. Branden orsakades enligt den tidens tidningar av att tre närboende ynglingar tände på en krutladdning som var avsedd for fabriken.

En explosion ska därefter ha inträffat under släckningsarbetet varvid tre brandmän skadades så svårt att de senare avled. En av dem var brandförmannen J. V. Andersson. Detta är vid sidan av Poona-olyckan och Samnangerexplosionen en av de svåraste arbetsplatsolyckorna i Göteborg.

De tre unga männen anhölls.

I den gamla fabriken uppe vid dammen i Landala egnahem inträffade en olycka den 11 augusti 1904 varvid två anställda dödades vid en explosion i företagets laboratorium.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.