Banehagens repslageri

Nya reparebanan anlades någon gång på 1700-talet lär ha anlagts på höjden söder om Älvsborgs slott av den handlanden och konvojkommissarien vid kungl. flottan Johan Hansson Busck. En tid på 1800-talet innehades repslageriet av repslagarfirman Wennerblad & Svensson. Området Banehagen är uppkallat efter repslagarbanan.

Från 1805 arrenderat av bolaget G.B. Santesson & Söner i 30 år. Detta bolag innehade också Röda stens grytgjuteri från 1806. År 1837 stod kommerserådet Berndt Harder Santesson och grosshandlare Anders Magnus Prytz såsom avträdande arrendatorer. Enligt ett kungl. brev från1836 skulle landshövdingen, i brist på lämpligt arrendeanbud, fritt disponera Banehagen under sin livstid.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.