Göta Luftvärnsregemente

Göteborgs luftvärnsdivision avskildes från Karlsborgs luftvärnsartilleriregemente och bildade den 1 oktober 1942 Göteborgs luftvärnskår (Lv 6). Förbandet förlades från den 1 oktober 1941 i en provisoriskt barackläger på Kvibergsvägen med stabsexpedition på Utbyvägen. Den 1 oktober 1944 påbörjades en inflyttning i ett nyuppfört kasernområde i Högsbo, vilken var helt färdig den 12 augusti 1945.

Efter att Göta artilleriregemente avvecklats och upplösts den 31 mars 1962 övertogs deras kaserner i Kviberg av Göteborgs luftvärnskår som flyttade inte den 1 april 1962 och den 1 juli 1962 byttes namnet på kåren till Göta luftvärnsregemente (Lv 6).

1992 beslutades det att omlokalisera Göta luftvärnsregemente till Halmstads garnison, för att där samlokaliseras med Hallands regemente (I 16/Fo 31). De övriga enheterna i Kviberg, Luftvärnets tekniska skola (LvTS) omlokaliserades till Östersund och Luftvärnets officershögskola (LvOHS) omlokaliserades till Norrtälje. 

Regementsemblem för Göta luftvärnsregemente

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.