Universitetsbibliotekets byggnad i Renströmsparken

Biblioteksbyggnad som uppfördes som en ersättning för Stadsbiblioteket i Haga vid Haga Kyrkoplan vilket sedan 1900-talets början fungerat som vetenskapligt bibliotek för bl. a. Göteborgs högskola.

Redan 1939 utlystes en tävling om ett nytt bibliotek och uppdraget gick till arkitekten Ärland Noreen. Flera olika placeringar diskuterades de följande åren och först 1947 beslutades definitivt att biblioteket skulle ligga på sin nuvarande plats i Renströmsparken, kvarteret Gripsholm i Lorensberg.

Bygget genomfördes 1951–54. I huvudsak följdes Noreens gamla ritningar från 1940 och biblioteket fick en entré inramad med höga naturstenskolonner och profilerad taklist i kombination med en tandsnittslist.

Den ursprungliga delen av Humanistiska bilblioteket.

1982–85 utvidgades biblioteket och sammanbyggdes med det nya ”humanisthuset”. Arkitekter för tillbyggnaden var Coordinator arkitekter. Bibliotekets ursprungliga huvudentré togs bort och istället sattes ett glasparti in.

Biblioteket ligger väl synligt på ett höjdparti. Det har 3 våningar ovanför mark och flera underjordiska magasinsvåningar. Bottenvåningen är klädd med natursten medan övriga delar har röda tegelfasader.

Idag inryms bara en del av Göteborgs universitetsbibliotek i byggnaden, det så Humanistiska biblioteket. Från början vad det dock det enda universitetsbiblioteket i Göteborg och därefter huvudbibliotek för Göteborgs universitetsbibliotek.

Humanistiska biblioteket 2008

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.