James Dickson (1899–1980)

James Ivan Axel Dickson, född 18 mars 1899 i Göteborg, död 6 mars 1980 i Alingsås, var en svensk agronom och riksdagsman. Han var son till godsägare Axel Edvin Dickson (1850–1927) och Nancy Bratt (1880–1965), och gift 1923 med Vanja Bergh (1903–2004). Han bodde på Vikaryds egendom utanför Alingsås.

Efter avlagd studentexamen 1917 tog han flygcertifikat samma år, och placerades vid arméflyget 1920. Han tjänstgjorde under Vinterkriget 1939–1940 som kapten i Finland och var 1940 även frivillig i Norge.

Han var politiskt aktiv först inom landstinget, perioden 1935–1938, och på riksnivå från 1941 då han kom han in i riksdagen för högern. James Dickson inträdde i Götiska Förbundet 1932. Under anar världskriget arbetade han för den militära underrättelsetjänsten C-byrån och var efter kriget med om att bygga upp den så kallade Stay-behind-rörelsen. Han hade både under kriget och efter kriget starka kopplingar till tyskvänliga kretsar samt medlemsskap i fascistiska organisationer:

Under kriget var James även medlem i och en av grundarna av Riksföreningen Sverige-Tyskland liksom i pro-nazistiska Svensk-tyska föreningen och efter kriget var han knuten till både Sveriges nationella förbund och Nysvenska rörelsen, och han brännmärkte den parlamentariska demokratin i ett föredrag för nysvenskarna så sent som 1960 samtidigt som han utan problem kunde verka som moderat riksdagsledamot. 1946-48 var James tillsammans med friherrinnan Leijonhufvud inblandad i affären kring Falken, flottans gamla skolfartyg, som inköptes av den svenska extremhögern och transporterade och fraktade flera nazistiska flyktingar och krigsförbrytare från kontinenten som hade lyckats ta sig till Sverige vid krigsslutet till Argentina där de fick asyl av Perón och i många fall kom att göra lysande karriärer under de efterföljande militärjuntorna, och 1947 organiserade han en insamling tillsammans med general Archibald Douglas för att hylla Nationalsocialistiska blockets gamle partiledare krigshjälten och översten Martin Ekström inför dennes 60-årsdag. James Dickson är ett av många exempel på moderata riksdagsledamöter som ända in på 1990-talet både kunde vara riksdagsledamöter för Moderata samlingspartiet och samtidigt vara aktiva inom extremhögern.

Även brodern Harald Dickson var engagerad i fascistiska Nysvenska rörelsen och likaledes fascistiska Sveriges nationella förbund på 1930-talet.

Dickson skapade också uppmärksamhet när han förde med sig en snok som sällskapsdjur i riksdagens kammare. Han hade tagit hand om ormen som hans barn hittat skadad i skogen.[5] Figuren ”Snoke-Dicke” i Barna Hedenhös-boken Barna Hedenhös blir kungliga är inspirerad av Dickson. Han är även förlaga till karikatyren Orm Dickurson i boken Svitjod av riksdagsledamoten Gunnar Ericsson.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.