Göteborgs Kexfabrik AB

Leopold Berggren, affärsman från Göteborg, kom i slutet av 1800-talet att intressera sig för produktion av kex av brittisk typ i Kungälv. Genom sina förbindelser i Storbritannien fann han en kompanjon i Robert Cruickshank från Glasgow. I juni 1888 kom Cruickshank tillsammans med sin familj och fem bageriarbetare över till Sverige och redan i december samma år kunde produktionen ta sin början. Bolagsordning fastställdes den 13 juli 1888, och bolagets ändamål angavs till ”att anlägga och drifva fabrik för tillverkning af kex och andra bakverk.” Aktiekapital 1901 var 143 000 kronor. Styrelsen bestod samma år av Leopold Berggren, A.L. Ståhlgren och Edward Berggren som verkställande direktör. Edward Berggren var brorson till Leopold Berggren.

Göteborgs Kexfabriks AB vann flera utmärkelser och utsågs 1897 till kunglig hovleverantör. 1910 såldes inte mindre än 140 olika produkter. Efter första världskriget byggdes fabriken ut och moderniserades så att en på 1930-talet var Sveriges modernaste kexbageri. 1919 ombildades företaget till Göteborgs Nya Kexfabriks AB med ett aktiekapital på 2 380 000 kronor. I styrelsen satt Ernst Colliander, Edward Berggren (VD) och C.A.A. Palm. Antalet anställda var 130.  Namnet på bolaget blev 1947 AB Bisco och ett nytt bolag, troligen redan då med namnet Göteborgs Kex AB, startades. Verksamheten förlades i det nya bolaget och AB Bisco blev holdingbolag. Vid den tiden hade företaget 250 anställda och styrelsen bestod av Birger Melin, Sven Colliander, Ernfrid Samuelson och Sigfrid Wedel med Axel E. Thornberg som VD.

1967 köptes konkurrenten Örebro Kexfabrik vilken Göteborgs Kex AB redan tidigare ägt aktier i. År 1973 hade bolaget 550 anställda och i styrelsen satt Sven Raab, Gösta Cederryd, Bo Colliander (son till Sven Colliander), Göran Colliander (son till Nils Colliander), Sten Dering (VD) och Bengt Skånsberg. Ägare var familjen Colliander, främst via holdingbolaget AB Bisco (ägde 100% av Göteborg Kex AB) som ägdes av Rådman Ernst Collianders släktfond (51,5%) och Rådman och fru Ernst Collianders stiftelse (6,5%). Men Nils Colliander och Sven Colliander, söner till Ernst Colliander, var också innehavare av aktier med 21,3 % respektive 20,7%.

1976 lades produktionen i Örebro ner. 1979 sålde familjen Colliander hela företaget till AB Marabou efter att stora investeringar gjorts i fabriken med en kraftig utbyggnad och rationaliseringar.

Sen 1994 ingår Göteborgs Kex AB i norska Orkla-koncernen. Tillsammans med Orklas två övriga kexbolag, Saetre A/S i Norge och Kantolan Keksi Oy i Finland utgör verksamheten ett eget affärsområrde i Orkla.

I juni 2018 beslutades att produktionen i Kungälv skulle läggas ner 2022 och flyttas till en nybyggd anläggning utanför Riga i Lettland. Verksamheten har idag 590 anställda (500 i Kungälv) och verksamheten bedrivs sen 2014 i företaget Orkla Confectionary & Snacks Sverige AB, ett systerföretag till Göteborgs Kex AB som är innehavare av en stor del av varumärkena.

Göteborgs Kexfabrik 2013

Göteborgs Kexfabrik 2013. Bild: Alicia Fagerving Licens: CC BY-SA 3.0

Andra källor:

  • Svensk Industrikalender 1921
  • Svensk Industrikalender 1974
  • Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv 1972

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.