Jan Steen

Jan Steen

Jan Steen

Jan Olof Ragnar Steen föddes den 30 november 1914 i Göteborg och dog den 7 juni 2002 i samma stad. Han var son till arkitekten Sven Steen och Elin Ewerlöf. Från den 1 augusti 1944 gift med Ulla Margareta Lange, dotter till direktör Curt Ernst Lange och Dagny Eva Sophia Brinkman. De fick tillsammans fem barn, Ulla Annika Steen (1945-), Sven Johan Magnus Steen (1947-), Ulla Malin Elisabeth Steen (1950-), Karin Ulrika Steen (1955-) och Jan Jonas Michael Steen (1962-).

Tog studentexamen år 1934 vid Lundsbergs privatskola. Han kom senare i livet att engagera sig i skolan och satt under många år i dess styrelse, bland annat som ordförande. Studerade därefter till arkitekt på Chalmers tekniska högskola och tog examen 1940.

1941 blev Jan Steen delägare i familjeföretaget F. O. Peterson & Söner. Han blev vid faderns bortgång 1952 VD i familjeföretaget. Under hans tid som verkställande direktör för F O Peterson & Söner medverkade firman i utbyggnaden av varven Eriksberg och Götaverken samt bygget av Östra Nordstan. Företaget byggde också åt andra industrier såsom Fixfabriken och Rosengrens.

Jan Steen hade ett stort antal förtroendeuppdrag inom branschorganisationer, inom politiken samt inom näringslivet. Han var bl.a. ledamot av stadsfullmäktige, stadskollegiet, fastighetsnämnden samt nämndeman vid Göteborgs rådhusrätt. Han var även ledamot i styrelsen för Fastighets AB Göta Lejon, Stiftelsen Wilhelm Lundgrens minne, Försäkrings AB Svea, Granit AB C. A. Kullgrens Enka, Göteborgs Trädgårdsförening, Göteborgs Intecknings Garanti AB, Göteborgs Hantverks- och Industriförening med mera.

Från 1948 var han medlem av styrelsen i Göteborgs Byggmästareförening, från 1959 ordförande. Avgick som ordförande 1988. Jan Steen var mellan 1957 och 1985 även medlem av styrelsen för Svenska Byggnadsindustriförbundet, de sista 15 åren som ordförande.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.