Gunnestorp

Gunnestorp var en by i Tuve och brukad av bönder. Redan 1550 delat i två gårdar (hemman), Nedergården och Övergården. Ibland även kallat Gunnarstorp.

Gunnestorp Nedergård, från början en skattegård, var åren 1647 till 1682 dock frälsegård i släkten Anckarhielm efter att Mårten (Thijssen) Anckarhielm fått gården som pension. Indragen till staten (kronan) år 1682 men redan året därpå gavs det tillbaka till M. Anckarhielm den yngres änka, född Macklier. Hon behöll gården till sin död. Därefter verkar gården ha varit skattegård igen. Kom på 1800-talet att delas upp i 4 delar vilket var det antal som fanns 1916.

Gunnestorp Övergård var innan 1655 under lång tid länsmansgård för länsmannen på Hisingen fick inkomsterna av. 1655 hade dock godset donerats till Hans Kinnaird (Kinnardt) med frälserättigheter. 1707 hade länsmannen i Askim härad fått gården som lön och boställe. 1916 uppdelat i 7 delar.

Gunnestorp 1834

Gunnestorp 1834

Gunnestorps marker är idag i huvudsak bebyggda med bostäder men i väster är det naturområden med koppling till Kättilsröd och i söder med koppling till S.A Hedlunds Park. Kvar av gårdarnas byggnader finns Gunnestorp Övergård som har ett bostadshus på dubbel bredd, en vinkelbyggd och stor trädgård samt f d Gunnestorp 1:5 som är bebyggd med ett bostadshus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.