Glöstorp

Glöstorp var sen gammalt en skattegård i Tuve och brukad av bönder. Redan 1604 delat i två delar och 1697 verkar det ha varit uppdelat i tre. Åren 1647 till 1682 dock frälsegård i släkten Anckarhielm efter att M. Thijssen Anckarhielm fått gården som pension. Indragen till staten (kronan) år 1682 men redan året därpå gavs det tillbaka till M. Anckarhielm den yngres änka, född Macklier. Hon behöll gården till sin död. Därefter verkar gården ha varit skattegård igen.

Glöstorp 1848

Glöstorp 1848

Uppdelat på fler brukningsenheter på 1800-talet och jordbruket nedlagt vid mitten av 1900-talet.

Marken bebyggd med bostäder med start på 1960-talet. Resterna av en av gårdarna som fanns på Glöstorp (10:159) ligger inom ett större bostadsområde och intill den nya frikyrkobyggnaden Lyktan. Den omfattar ett bostadshus som troligen uppfördes på 1870-talet och en liten ekonomibyggnad. Bostadshuset är i en våning med inredd vind och uppfört på enkel bredd. Fönsteromfattningarna har en ovanligt omsorgsfullt utförd dekor. Intill det äldre bostadshuset ligger ett välbevarat yngre bostadshus av villatyp.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.