Djupedal

Där Linnégatan går idag gick tidigare en bäck som hette Djupedalsbäcken. På sluttningarna på bägge sidor växte det fram kåkstäder i början och mitten av 1800-talet. Skansbergets södra sida låg utanför Göteborg stads marker och Kråkestadsberget väster om bäcken låg också utanför stadsgränsen. Bebyggelsen som växte fram på Skansen Kronans norra sluttning kallades för Djupedal, Djupedalskolonin, Rånarkullen eller italienska kvarteret. Området utgjorde en del av Majorna. På stadens mark på Skansbergets nordvästra sida i Haga växte en liknande bebyggelse också fram.

Djupedal och angränsande delar av Haga som låg innanför stadsgränsen. Stadsgränsen är den streckade linjen.

 

Djupedal 1901

Djupedal 1901. Den sneda streckade linjen uppe i högra hörnet var den tidigare stadsgränsen. Skansen Kronan till höger.

I slutet av 1800-talet ersattes större delen av den äldre kåkbebyggelsen av landshövdingehus mellan Djupedalsgatan, Linnégatan och Risåsgatan samt mellan Risåsgatan och Skansen Kronan. På Hagasidan blev dock en stor del av kåkarna kvar. Landshövdingehusen revs på 1960-talet.

Djupedal 1905

Djupedal. På Carlotta anges att bilden är från 1905. Det ser ut att finnas landshövdingehus till höger. De fanns redan år 1900 och de flesta av kåkarna bilden ersattes även de snart av landshövdingehus.

Djupedal omkring år 1900

Djupedal omkring år 1900

Djupedal

Djupedal 1921

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.