Anneberg

Landeri som låg ungefär där Haga Kyrkogata övergår i Västergatan. En mangårdsbyggnad byggdes någon gång under 1700-talets andra halva.

Arrendator på 1780-talet var handlaren Hans Andersson Swebelius (död 1791) som hade intressen i sillindustrin. Fick sannolikt namn efter dennes fru Anna Hedvig, född Moberg. År 1790 var Meincke innehavare. Området söder om huvudbyggnaden mot stadsgränsen kallades Spekebergsängen och senare också Annedal. 1819 var J.A. Almroth innehavare (han innehade även Trädgården), 1836 krögaren G. Bonilla och 1837 C.H. Hasselblad. Från 1850 innehade Hasselblad också egendomen Ryet som också låg i nuvarande Annedal.

Bland senare arrendatorer märks familjen Wennerholm och det har också kallats Wennerholms landeri.

1790

1790

Från 1858 arrenderade Gustaf Bolander en del av landeriets mark i norr. Han lät uppföra Villa Gustafsberg på platsen enligt ritningar utförd av svågern Victor von Gegerfelt. 1870 fick han friköpa tomten.

Victor von Gegerfeldt själv arrenderade en annan bit mark invid Bolanders. Där lät han bygga om en spannmålsbod till ett bostadshus som han kallade Lilla Anneberg. 1878 köpte han istället en annan tomt vid den blivande Fogelbergsgatan som avstyckats från landeriet Ulriceberg.

Landeriet löstes in 1877 och revs troligen 1878. En annan byggnad på landeriet tycks dock senare ha använts för Annebergs konvalescenthem.

Anneberg

Anneberg

Lilla Anneberg

Lilla Anneberg

Andra källor:
Hjalmar Lindroths bok, Ortnamnen i Göteborgs- och Bohus län, 1925

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.