Varberg (fregatt)

Varberg var en 40-kanoners fregatt som byggdes 1699 i Karlskrona. Överfördes år 1701 eller 1702 till Göteborg ihop med fregatterna Älvsborg (46 kanoner), Stenbock (36), Charlotta (30), Kalmar (46) och Stettin (46). År 1700 hade fregatterna Fredricus (36), Jägaren (16), Halmstad (46), Marstrand (26) samt snauen Mjöhunden (6) överförts till Göteborg.

På Varberg tjärnstgjorde bland annat Jakob Braun, Lars Morén år 1700, Carl Henrik von Löwen, Olof Knape (Strömstierna) och Carl Hans Wachtmeister 1701, Otto Sjöstjerna 1710, Henrik Hjortberg 1711 och 1713, Lars Ehrenbill 1712, Johan Hansson Ström 1719

Lånades ut till Lars Gathenhielm år 1718 för att användas till kaperiverksamhet. Tagen som pris av danskarna år 1719 efter att de besegrat svenskarna i Marstrand:

Under samma vecka påbörjar den danska flottan sitt anfall mot Marstrand. Från blockadflottan vid Göta älvs mynning skickas två stora »flottpråmar«, ett flytande batteri, två skottpråmar och en bombardgaljot. Efter att trupper landsatts på Koön och batterier uppförts startar beskjutningen den 11 juli. Dagen därpå avancerar danskarna och det uppges att svenska batterier vid inloppen erövras och att trupper landsätts på Marstrandsön. De inneslutna svenska örlogsfartygen hade inför angreppet förhalats till lämpliga försvarspositioner inom hamnen. Fartygen uppges även ha varit dåligt bemannade varför den förberedda ordern om sänkning verkställs på morgonen den 12 juli. Tre dagar senare kapitulerar Carlstens kommendant Dankwardt och Marstrand har fallit.

Följande av de svenska fartygen uppges ha sänkts: fregatterna Halmstad, Stettin, Kalmar, Fredricus och Charlotta, galärerna Stå Bra och Greve Mörner samt jakten Diana och två brännare. Dessutom brändes brigantinen Castor. Danskarna lyckades dock hejda sänkningen av fregatten Varberg, galären Prins Fredrik av Hessen, pråmen Ge På och den lätta fregatten William Galley.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.