AB Göteborgs Ris & Valskvarn

AB Göteborgs Ris & Valskvarn grundlades 1898 vid Sörhallen på Hisingen med danska Østasiatiske Kompagni (ØK) som huvudägare med 50% av aktierna. i styrelsen satt Isak Glückstadt och H.N. Andersen. VD var O. Gyllenhammar.

Vid starten var antalet anställda 70 stycken men det ökade snart till omkring. Kvarnen malde i huvudsak havre och sålde dem med varumärket Gyllenhammars samt tillverkade produkter av importerat ris. 1922 lades dock företaget ner då det inte längre var lönsamt.

Efter nedläggningen togs företagets lokaler över av Kooperativa Förbundet (KF) för kafferosteriverksamhet. Stokkebys kvarn i Agnesberg tog över produktionen av havregryn. På 1960-talet togs lokalerna i Sörhallen över av Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB. 1986 byggdes lokalerna om till kontorslokaler och fastigheten fick namnet Sörhallen.

Sörhallen

Sörhallen

Andra källor: A. Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Ett svar på ”AB Göteborgs Ris & Valskvarn”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.