William Kjellberg

William Gibson Kjellberg (1878—1950), son till August Kjellberg och gift med Adine von Geijer. Han var far till röntgenläkaren Carl Sven-Roland K (1905—66) och affärsmannen Carl Wilhelm Kjellberg (1920-??).

Han utexaminerades 1899 som agronom från Alnarp och var länge lantbrukare men blev 1912 direktör för Gustaf Melins AB i Gbg och från 1923 delägare i speditionsfirman Wilson & Co. Från 1930 var han ensam innehavare av Wilson & Co.

Han var finsk konsul i Gbg 1936—42 och tog under andra världskriget initiativ till insamlingar och barnhem för flyktingbarnen i Sverige. Med sin firma organiserade han transport med snabbgående motortorpedbåtar av bl a flygplanskullager till England under kriget, vilket belönades med den för utlänningar sällsynta Empireorden. 1947—49 var han finsk generalkonsul i Gbg.

 

2 svar på ”William Kjellberg”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.