Ferd. Lundquist & Co

Köpmannen Ferdinand Lundquist (1837-1916) startade sitt bosättningsmagasin den 17 maj 1864, som då endast bestod av ett rum, ett biträde och ett skyltfönster. Namnet vid starten var Glas- & porslinsmagasinet Ferdinand Lundquist. Genom åren växte firman och utökades genom att överta fler och fler rum i den bekanta hörnfastigheten på Östra Hamngatan 42.

Tomten hade tidigare ägts av handlanden Christoffer Lidbeck. Dennes hus brann vid den stora branden 1792, då tomten köptes 1803 för Frimurarelogen, som där planerade att bygga ett ordenshus. Före starten hade Lundquist i sju år arbetat som handelsbiträde dels hos firman Uddgren & Holter, dels hos Salomon & Williamsson, vilken på den tiden var Göteborgs största firma i bosättningsbranschen.

1911 tog Ferdinand Lundquists söner Olof Lundquist (-1913) Erik Lundquist och Bror Lundquist över varuhuset och utökade det till att omfatta kvarteret där NK idag finns. Efter den äldste broderns död ledes företaget av de två yngre bröderna. 1918 ombildades företaget till ett aktiebolag.

År 1938 sysselsattes 325 personer i de fem fastigheter som verksamheten omfattade. År 1964 hade siffran stigit till cirka 900 personer.

Under 1941 övertog direktör Herman Turitz (tidigare huvudägare i AB Turitz & Co) aktiemajoriteten i Ferd. Lundquist & Co (vi uttalade det Ferdna Lundqvist) via sit personliga holdingbolag HG Turitz AB. Som VD anställdes Bertil Thorburn efter att Turitz tagit över företaget. Bertil Thorburn föddes i en välbärgad grosshandlarfamilj i Uddeavlla och är far till Jane Thorburn, gift med Dan Olsson, huvudägare i Stena-koncernen.

Företaget förvandlades allteftersom till ett fullfjädrat varuhus och köptes av Nordiska Kompaniet 1967. I samband med det byggde NK ett nytt varuhus på platsen för det gamla, vilket öppnade 1971och fortfarande ligger där.

Ferd. Lundquist

Bilderna från Viktor Trappsteg där det finns fler bilder från varuhuset på Östra Hamngatan.

2 svar på ”Ferd. Lundquist & Co”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.