Rosenlund

NÄRA SKEPPSBRON, nedanför Lilla Otterhällans bergväggar frodades fordom en mängd vilda rosenbuskar, vilka enligt en gammal tradition skola ha givit platsen sitt namn. Tidigare, på 1700-talet, benämndes stället emellertid Rosselund och det kan ifrågasättas om inte detta stod i förbindelse med Hästbacken, eftersom häst på tyska också heter Ross. Det kan ju tänkas att under hästmarknaderna i den nämnda backen djuren släpptes på bete å ängsmarkerna under berget åt söder.

Detta torde emellertid språkforskarna i sinom tid avgöra. Nu är det endast fråga om platsens senare historia, vilken intimt sammanhänger med ett sedan några år upphört, men tidigare mycket berömt industriellt verk, grundlagt av grossh. Carl David Lundström, vilken år 1845 inköpte området för 8,000 kronor och år 1847 anlade ett bomullsspinneri.

Sedan han lyckats intressera ett par av den tidens största handelsfirmor, Alex. Barclay & Co. och Röhss & Brusewitz, för företaget, reste sig under gamle Alex. Keillers ledning den fabrik, som höjer sin dominerande fasad helt nära Vallgraven.

Alltsedan sina första verksamhetsår intogo Rosenlunds fabriker en ansedd ställning i vår industriella värld, därigenom att de i viss mån voro banbrytande för denna industrigren i Göteborg.

Redan 1854 började fabrikens verksamhet utvidgas, i det att det forna Sahlgrenska sockerbruket i Gamlestaden av firman Alex. Barclay & Co. inköptes och ombyggdes till filial åt Rosenlund. På detta område uppförde bolaget år 1873 en väldig fabriksbyggnad och samma år inköptes Anderstorps spinneri i Halland. Sedan fabriken i Gamlestaden år 1875 blivit fullbordad, drevs rörelsen i kolossal utsträckning och vid nämnda tidpunkt voro cirka 50,000 spindlar i gång. En tid uppgick arbetarantalet till över 1,000 och tillverkningsvärdet till cirka två och en halv millioner kronor.

Omsider inträffade emellertid en stockning i affärerna och det stora bolaget måste år 1880 inställa sina betalningar och avveckla affären. Vid detta tillfälle övergick Rosenlunds fabrik, oberoende av Gamlestadens, i den kraftfulle Charles Hills händer och förblev under hans ledning till år 1883, då tomter, byggnader, maskiner och inventarier köptes av ett bolag för 625,000 kr. Charles Hill uppförde en basarbyggnad utmed Fisktorget, avsedd för olika affärslokaler.

I nämnda bolag voro Charles Hills son Edmund Hill och generalkonsul G. Rettig från Stockholm ensamme intressenter.

Bolaget utvidgade i hög grad fabrikerna och uppförde å inre gårdsplanen en fyra våningar hög fabriksbyggnad, avsedd för såväl spinneri som väveri.

År 1894 rekonstruerades affären och fick namnet Rosenlunds fabrikers aktiebolag.

Etablissementet omfattade då 20,868 spinn-spindlar och 6,864 dubbleringsspindlar samt 114 vävstolar, vilka drevos av två ångmaskiner om resp. 225 och 500 ind. hästkrafter. Det årliga tillverkningsvärdet var 1896 cirka 1,225,000 kr. och arbetarnes antal 380.

Grundläggaren av Rosenlunds fabriker föddes den 22 april 1809 i Örby prästgård, Kinna, Göteborgs stift. Hans fader var prosten och kyrkoherden Niclas Lundström, modern Maria Levgren, dotter av den ansedde köpmannen i Göteborg L. Levgren.

Carl David Lundström

Carl David Lundström

I unga år kom Carl David Lundström till Göteborg, där han åtnjöt undervisning av biskop A. Bruhn, varefter han genomgick handelsinstitutet. År 1834 etablerade han sig som köpman och erhöll borgarrätt.

I spetsen för Rosenlunds bolag utvecklade han i hög grad etablissementet. Alla de initiativ han tog buro rika frukter och alla hans göranden och låtanden gingo ut på att skapa ett industriellt storverk. Varmt tillgiven den stora arbetareskaran, lät han bygga arbetarebostäder, inrätta läsrum, bibliotek, sjukkassor, konsumtions-föreningar m. m., allt med arbetarnes bästa till ögonmärke. Han gick i spetsen då det gällde att förkorta arbetstiden och stod som ett vackert föredöme för en husbonde av det gamla patriarkaliska snittet. Under hans tid erhöllo ock ett 70-tal av Rosenlunds arbetare Patriotiska sällskapets medalj för lång och trogen tjänst.

Trots denna verksamhet räckte C. D. Lundströms krafter till för samhälleliga angelägenheter. Utom en mängd smärre uppdrag i Göteborg och Örgryte, såsom ledamotskap av Småbarnskolorna, Slöjdföreningens, Fabriksföreningens och Trädgårdsföreningens styrelser, invaldes han år 1863 i Stadsfullmäktige, vilka han tillhörde till år 1877, samt verkade nitiskt för musei tillkomst. Han var kassaförvaltare i styrelsen från dess början och ivrade mycket för institutionens utveckling.

I egenskap av mångårig ordförande i Göteborgs Fabriksförening invaldes han i de kommittéer, vilka förberedde Sveriges deltagande i de båda första världsutställningarna i London och Paris, samt nedlade däruti mycket arbete.

Utrustad med gott huvud, initiativrik och energisk, var C. D. Lundström också mycket värderad i samhället, vars alla företeelser intresserade honom. Vid 1857 års kris insåg han tidigare än de fleste de svårigheter som förestodo samhället, varför han kraftigt medverkade vid stiftandet av Växelgarantiföreningen, avsedd att stödja de vacklande på platsen. Själv gav han gott föredöme genom att ställa en del av sin egendom till förfogande.

På sin egendom Underås invid Göteborg dog Carl David Lundström den 11 februari 1879. Han var i äktenskap förenad med Anna Amalia Bergman, dotter av den framstående köpmannen och delägaren i firman Alex. Barclay & Co., riksdagsmannen Lars Bergman, och efterlämnade tre söner, godsägaren Victor Lundström på Cederslund i Bohuslän samt grosshandlarne Carl och David Lundström.

Edmund Hill, som för sin faders räkning efterträdde honom som chef på Rosenlund och som slöt den textila verksamheten där, var också en dugande industriidkare och tillhörde den bekanta, från England bördiga industriidkarfamiljen med samma namn.

Nu är Rosenlund, som vi veta, tillhåll för många hantverk och industrier och flera av lokalerna äro uthyrda till affärskontor. Byggnaderna liksom den höga fabriksskorstenen och den forna ångköksbyggnaden bilda ett säreget stadsparti, känt av varenda göteborgare. Mindre känd torde emellertid den lilla undangömda trädgården vara, med sitt trevliga lusthus och den massiva spinnmästarebyggnaden på bergsluttningen vid Carolus-Rex-platån.

CRA Fredberg

Ett svar på ”Rosenlund”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.