Maister – exportörer

Den näst störste exportören i Stockholm år 1730 var William Maister (1701-76 eller 66) med 10% av det totala exportvärdet och 11% av järnexporten. Större var endast huset Grill när det gäller den totala exporten. När det gäller järnexporten var Maister störst.

Järnexport från Stockholm 1730, ton

Maister, 2 800
Grill, 2 200
Jennings, 2 000
Worster, 1 500
Kierrman, 1 100
Lefebure, 900

Därnäst följde i storleksordning på järnexporten Wordworth, Montgomery, Ström och Plomgren.

Till en början var William Maister kompanjon med någon från familjen Grundy i firman Grundy & Maister, därefter med någon Henworth (Maister & Henworth), men 1739 uppges han vara kompanjon med John Reid och firmans namn är då Maister & Reid. 1740 hade Maisters andel av den totala exporten minskat till 5%. Huvuddelen av exporten var stångjärn. William Maister var en yngre son till William Maister (-1716) och Lucy Rogers (-1704) i hennes andra gifte (tidigare gift med George Dickinson). Den äldre William Maister var sheriff of Hull och parlamentsledamot (MP) för samma stad. Ända fram till 1745 var William Maister en av de största järnexportörerna i Stockholm. 1750 blev han ägare till Stockfors, Hinkaböle och Malms gårdar i Finland. Detta då han var en av fordingsägarna i den tidigare ägarens konkurs.

Samtidigt som William Maister var verksam i Stockholm var hans farbror Henry Maister (-1739) verksam i Göteborg där han i firman Henry Maister, Henworth & Co var en av de största järnexportörerna med 7,6% av exporten från Göteborg år 1730, Grundy (Grundy & Ridout) stod för 16,5% medan Mowld (Thomas Mould & Co) stod för 14,4% för att nämna andra handelshus med anknytning till Hull. Efter Henry Maisters död övertogs firmans verksamhet av Vincent Beckman (-1772).

Maister House i Hull

Maister House i Hull

William Maisters bror Henry Maister (1699-1744) blev sheriff of Hull år 1729. Denne Henry Maister blev senare också MP för staden Hull. Henry Maister var gift med Mary Tymperon (-1725) i sitt första gifte och med Mary Cayley (-1743) i sitt andra. Brodern John Maister (1702-) tycks ha varit firmans faktor (representant) i Helsingör.

Familjen Maisters verksamhet i Sverige tycks vara det som grundlade de handelskontakter som låg bakom den stora svenska järnexporten till just Hull under 1700-talet. Även familjen Hall i Göteborg spelade en stor roll för detta. Den allra yngste brodern, Nathaniel Maister (1703-1772), var den som skötte om familjens handelsverksamhet i hemstaden. Den viktigaste varan som importerades av firman var järn och den viktigaste exportvaran var spannmål. Bröderna Maisters syster Elisabeth Maister (1700-66) var gift med William Henworth (-1733) från London som sannolikt var Henry Maisters affärskollega i Göteborg.

Efter Nathaniel Maisters död så tog Henry Maisters son Arthur Maister (1737-1791) över firman. Han hade från 1754 och fram till dess varit verksam som handelsman i Sankt Petersburg där också brodern William Maister (1731-58) var verksam. Vid Arthur Maisters död tog den äldste sonen, Henry Maister (-1812), som inte tidigare varit intresserad av firmans verksamhet över. En tid i sin ungdom var han firmans representant i Hamburg, men återvände 1754 till Hull.

Familjen Maister blev både genom arv och köp stora markägare i Hull-området.

Another well-known large estate was that of the Maisters, who through a fortunate gentry marriage inherited property in Owstwick, Burton Pidsea and Bempton from the Tymperons , to which they added their own purchases in Winesread, Ottringham, Weeton, Welwick, Skeffling, Patrington and Wood Hall. The Winestead and Patrington land alone was worth over £ 100,000 at the end of the century.

Maisters dominerande roll för järnimporten till Hull i början av 1700-talet kom senare att övertas av Mowld & Williamson som sannolikt köpte större delen av järnet från John Hall & Co.

2 svar på ”Maister – exportörer”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.