Johansson – SKF och Volvo

Lennart Johansson (1902-2008), far till Volvos koncernchef Leif Johansson var mellan 1971 och 1985 VD och koncernchef i SKF, Göteborgs första stora verkstadsföretag vid sidan av varven. Ett företag med ursprung i stadens textilindustri och i finansfamiljerna Mark och Carlander. Lennart Johansson satt också i styrelserna för en mängd företag som kontrollerades/kontrolleras ägarmässigt av familjen Wallenberg, vid sidan om SKF, men framförallt i andra göteborgsföretag som Volvo, Broströms, Esab osv. Efter att ha avgått som VD och ersatts med Mauritz Sahlin så var han styrelseordförande i SKF mellan 1984 och 1992.

Under Lennart Johanssons tid som chef på SKF var en annan Johansson ordförande i metallfacket, nämligen den som senare skulle bli Göteborgs starke man, Göran Johansson och denne intygar att facket hade ett väl utvecklat samarbete med Lennart Johansson. Man får uppfatta att detta också gällde under de stora omstruktureringar som genomfördes på SKF under Lennart Johanssons tid i ledningen.

Sonen Leif Johansson (1951-) blev 1979 VD i Husqvarna Motorcyklar och var mellan 1982-1984 VD i familjen Ericsson krisföretag Facit. Därefter blev han VD för Electrolux Vitvaror vilket han var till 1991 då han blev VD och koncernchef för hela Electrolux. 1997 bytte han Wallenbergföretaget Electrolux mot en VD-stol i AB Volvo och det jobbet har han än. Utöver detta har bara ett fåtal styrelseposter i andra svenska företag och är alltså ännu inte lika mäktig, som fadern var.

Läs mer: Chalmers1, Axess, Resumé, SDS, NyTeknik, AB1, DI, DN1, DN2, TV8, Chalmers2, FramtidensEnergi, Makthavare, AB2, Kildén & Åsman, Corren, Newsdesk, VA, AV, RT,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.