Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Series: Bygg- och fastighetsbolag «

Wallenstam – gynnades av miljonprogrammet

Del 1 av 6 i serien Bygg- och fastighetsbolag

Lennart Wallenstam (1909-2006) föddes på Björkö i Göteborgs norra skärgård. Han började som ung som byggnadsarbetare på Bergendahl & Höckert men 1944 startade han en egen byggnadsfirma med en arbetskamrat, Olsson & Wallenstams Byggnadsfirma. De första husen byggde man i Skytteskogen i Kungsladugård och därefter byggdes några lite större hyresfastigheter på Hisingen.

Efter några år lämnade Olsson samarbetet och Lennart Wallenstam Byggnads AB bildades. Lennart Wallenstam själv var VD i företaget fram till 1991 då sonen Hans Wallenstam tog över. Bolaget växte med Göteborg och under miljonprogrammet byggde man stora hyresfastigheter och hela områden i Majorna, Mölndal och Kållered. När byggandet för miljonprogrammet var klart och olika regleringar på bostadsmarknaden togs bort på 1970-talet avvecklade Wallenstam byggverksamheten och blev ett renodlat fastighetsbolag.

Lennart Wallenstam

Lennart Wallenstam

Bolaget var ett av få och ett av mycket få börsnoterade fastighetsbolag som överlevde fastighetskraschen i början av 1990-talet. Dett gjorde man med stöd från den bank man anlitade. Förmodligen var väl också bolagets belåning lite lägre än många andras. Under 1990-talet hade sedan företaget en stark tillväxt av värdena i sina fastigheter som främst fanns i de tre storstadsområden. Ägandet i Malmö avvecklades dock i slutet av 1990-talet. På 2000-talet har det av familjen Wallenstam kontrollerade bolaget återigen börjat bygga bostäder.

Wallenstams är en av Göteborgs största fastighetsägare och dominerar ägandet längs med stadens paradgata, Kungsportsavenyn (allmänt kallad Avenyn). Samtidigt har man som hyresvärd också mer klagomål än andra stora fastighetsägare. Något som tyder på att man kan inte är den allra bästa värden direkt. Möjligtvis är detta ett resultat av de stora besparingar bolaget tvingades till för att överleva fastighetskraschen. Bolaget är dessutom känt för att spekulera i övervärden och sälja fastigheter för bostadsrättsomvandlingar.

Förutom att familjen är fast förankrad inom Missionskyrkan i Göteborg har man också historiskt haft mycket goda förbindelser med stadens politiska beslutsfattare inom socialdemokraternas led. Allt från Erik Johannesson (murare, stark man i Riksbyggen och andra allmännyttiga eller kommunalt ägda fastighetsbolag i Göteborg på 1950- och 60-talen) till Gunnar Larsson (kommunalråd med mera). Den när förbindelsen till höjdare eller tidigare höjdare inom socialdemokratin har även kunnat ses i bolagets styrelse.

Hans Wallenstams syster Agneta Wallenstam är pastor i Missionskyrkan, närmare bestämt i Betlehemskyrkan i Göteborg på vars äldreboende Lennart Wallenstam bodde när han var gammal. Det fanns tidigare också en annan byggmästare i Göteborg som både var släkt med Wallenstam och kopplad till Missionskyrkan, nämligen Torild Alexandersson. Denna firma gick dock under i 1990-talets fastighetskris.

Läs mer: GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, E24_1, 2, SVD, EX, AB, Pixbo.se, Fastighetsvärlden, FSVE1, 2, AV, Hällekiskuriren, Goda Nyheter, Fastighetsaktien, Byggvärlden,

Advertisements

Ernst Rosén – en av de stora fastighetsägarna

Del 2 av 6 i serien Bygg- och fastighetsbolag

Ernst Rosén har varit aktuella i samband med flera kontroversiella renoveringar eller uteblivna renoveringar av fastigheter. Dels i samband med en husockupation i Lorensberg. En av de stora patriciervillorna i området, som länge stått tom och sett ut som om den skulle renoveras ockuperades. Ägare var då Ernst Rosén AB. Det andra fallet gällde turisthotellet på Marstrand har man hamnade i en liknande situation. Man hade tänkt att bygga lägenheter, men får inte. Under tiden förfaller husen.

Det påminner på så sätt om 1960- och 1970-talen, då det fanns mängder med tomma lägenheter och hus i Göteborg som ägarna lät förfalla. Både när det var privata ägare innan kommunens dedicerade misskötselbolag Fastighets AB Göta Lejon tog över och när detta bolag tagit över. Ofta fick hus förfalla så mycket att de inte gick att reparera. Eller så brann de av någon mystisk anledning ner. Just den tid som detta begav sig var det också den tid som miljonprogrammet byggdes och Ernst Rosén växte till och blev en av Göteborgs större fastighetsägare.

Byggnadsfirman Ernst Rosén bildades 1952 av just Ernst Rosén förstås och var sedan en stor byggare i Göteborg under hela tiden fram till slutet på 1970-talet. Därefter avvecklades byggverksamheten och företaget blev en fastighetsägare och -förvaltare. 1989 köpte man dock in ett byggföretag, Flodén Byggnads AB och man började bygga i egen regi igen. Flodén ägde också fastigheter i Alingsås och Lerum.

Idag är Roséns fortfarande ägt av ättlingar till den ursprunglige grundaren och de äger också 50% i Kungsbackas största fastighetsägare, Aranäs. Den andra halvan ägs av Ivar Kjellberg Fastighets AB. Byggnadsfirman Ernst Rosén AB är också en av sponsorerna för ÖIS.

Läs mer: Boplats, LT, Dagens Lokaler, Byggindustrin, Nääs Fabriker, GP, Fastighetsvärlden, Övergivna platser, Ockupantscenen1, 2,

Kullenbergs – ägdes av byggkungen från Brännö

Del 3 av 6 i serien Bygg- och fastighetsbolag

Yngve Kullenberg Byggnads AB grundades visserligen av Yngve Kullenberg år 1953, men det var en murare vid namn Rolf Ericsson som kom att göra bolaget till ett av Sveriges större byggföretag och en av Göteborg största fastighetsägare.

Född 1937 på Brännö i Göteborg byggde han sitt första hus som byggmästare och några år senare grundade han ett eget företag, Rolf Ericsson Byggnads AB. 1972 bildade han bolag tillsammans med Yngve Kullenberg och detta företag tog över ägandet i Yngve Kullenbergs Byggnads AB. 1973 blev Rolf Ericsson VD i Kullenbergs. Under 1970-talet förändrades ägandet allteftersom och 1979 fanns bara två ägare kvar, Rolf Ericsson, född på Brännö och Sten A. Olsson, född på Donsö. Efter nåt år köptes den senare ut ur bolaget som så småningom också bytte namn till Kullenbergbyggen AB.

Rolf Ericsson var också känd för sitt playboyartade utsvävande leverne och han var i de intervjuer som finns ganska burdus och rättfram.

Under 1970-talet växte bolaget till att 1981 vara Sveriges sjätte största byggföretag och tredje största privata fastighetsägare. Först var det miljonprogrammet och sen var det saneringarna i Göteborgs innerstad. Företaget satsade också på andelslägenheter i fjällen och var bland de första att bygga hus med andelslägenheter (ägarlägenheter) i Göteborg. Man byggde också företagshotell med ett liknande upplägg där företagen kunde köpa andelar.

Bolaget var det företag som hade kontraktet på att bygga Kungstorgsgaraget i Göteborg. Något som det inte blev något med på grund av folkliga protester. Bolaget var också en av byggarna bakom Göteborgsoperan, men hann gå i konkurs innan bygget avslutats.

Udner 1980-talet deltog bolaget, som de flesta andra fastighetsbolag i spekulationen och finansierade med lån, skapade finansbolag osv. Det gick i slutändan inte så bra. Kullenbergs hörde till de företag som försvann i finans- och fastighetskraschen i början av 1990-talet. Byggverksamheten övertogs av familjen Paulssons Peab vid konkursen år 1992. Bankerna tog över fastigheter och de såldes sen till olika fastighetsbolag. Konkursen drog ut på tiden och avslutades inte förrän år 2005 och 2006.

I Malmö övertogs fastigheterna vid konkursen av Kullenbergs Fastigheter AB som dock för några år sen sålde dem till Kungsleden AB.

Det mer sentida fastighets och byggbolaget i Göteborg med namnet Kullenberg Bygg & Förvaltning har inget med det gamla företaget att göra.

Läs mer: Helsingborg.se, Region Skåne, Trygg-Hansa, Riksdagen,

Andra källor: Tidningen Arbetet, 1979-81, Veckans Affärer 1975-79

Tobissons – fastighetsklippare

Del 4 av 6 i serien Bygg- och fastighetsbolag

I Göteborg på 1970-talet fanns det en rad med obskyra fastighetsägare i centrala staden. Medan miljonprogramsområdena, såväl i förorterna som i centralare delar av Göteborg ägdes av de allmännyttiga och kommunalägda bolagen Bostads AB Poseidon, Familjebostäder och Göteborgs Bostads AB (Bostadsbolaget), av bostadsrättsföreningar anslutna till HSB eller Riksbyggen eller av de stora bygg- och fastighetsbolagen som Wallenstam, Kullenberg, Alexandersson, Rosén med flera så ägdes innerstadens fallfärdiga hus till stor del av det offentligt kontrollerade bolaget Göta Lejon och av mindre nogräknade mindre fastighetsägare och spekulanter.

En ökänd fastighetsägare var K.A. Andersson som såg till att bara ha andrahands, tredjehands eller ännu avlägsnare hyresgäster i sina hus. Utan att officiellt godkänna det hela förstås. Det bodde alltså i stort sett bara rättlösa hyresgäster i KA Anderssons hus med följden att denne aldrig reparerade nånting, aldrig åtgärdade felanmälningar osv. Husen förföll alltså så sakta om inte de boende själva såg till att fixa och reparera.

Nästan på samma sätt var det också i Göta Lejons fastigheter, där man inte förvänatdes ha riktiga kontrakt utan baar rivningskontrakt med kort uppsägningstid. Det fanns dock möjligheter att få riktigt kontrakt genom att inofficiellt, vid sidan av de gängse kanalerna, kontakta en speciell person på Göta Lejons kontor, Jan Sundberg (har för mig han hette så), som faktiskt var chef för bolaget.

Lars Tobisson

Lars Tobisson

Utöver detta fanns det några andra spekulativa och nolltaxerande fastighetshajar i 1960-talets- och 70-talets Göteborg. Det var bl.a. Möbel-Tiberg ute i Majorna och familjen Tobisson. Den mest kände företrädaren för nämnda nolltaxerarfamiljen var den mångårige moderate toppmannen Lars Tobisson som snart ska komma ut med sina memoarer. Lars Tobisson var i likhet med sin far och sin bror Olle Tobisson ständiga nolltaxerare på samma sätt som Jan Pehrsson. En specialitet för både Tiberg och Lars Tobissons far och bror var att hyra ut smålägenheter för dyra pengar till prostituerade. Sålunda var både Tibergs hus på Bangatan i Majorna och Pettersson & Katz-huset vid Kungstorgets som länge ägdes av Tobissons fulla med prostituerade kvinnor som tvingades betala ockerhyror.

Olle Tobisson och andra ur familjen är ännu idag fastighetsägare i Göteborg och överlevde sålunda fastighetskraschen i början av 1990-talet. De äger bl.a. fastigheter i Kommendantsängen, Johanneberg, Lorensberg och andra centrala stadsdelar. Även brodern Lars Tobisson är fastighetsägare med inblandning i en mängd kommanditbolag, oftast tillsammans med syskon och ingifta i familjen.

Läs mer: Newsdesk, AB, NM, DN, SVD, AB, Alba,

Erik Selin

Del 5 av 6 i serien Bygg- och fastighetsbolag

Ett av de bolag som utpekas som en av de sämsta hyresvärdarna i västra Sverige är Erik Selin Fastigheter (ES Fastigheter). Bolaget ägs av miljardären och fastighetsspekulanten Erik Selin. Erik Selin Fastigheter är själva kärnan i den relativt unge miljardärens fastighetsimperium. ES Fastigheter äger omkring 1 200 lägenheter i västra och södra Sverige. ES Fastigheter är dessutom huvudägare i det börsnoterade fastighetsföretaget Fastighets AB Balder med 55,3% av rösterna och 43% av kapitalet.

I styrelsen för Balder sitter förstås Erik Selin, men också Fredrik Svensson. Den senare är representant för familjen Svensson med bolaget AB Arvid Svensson, näst största ägaren i Balder. Erik Selin sitter dessutom i fler fastighetsbolags styrelser, bland annat i Catena och Corem. I Corem hade han tidigare sällskap med storgodsägarnas lobbyist Henrik Treschow. Huvudägare i Corem är Rutger Arnhult. I Catena är Erik Selin med bolag näst störste ägare med 21,4%. Störste ägare är den gamle fastighetshajen och skattesmitaren Sten Mörtstedt och hans CLS Holding via en räcka dotterbolag och slutligen via Endicott Sweden AB med 29,3% av aktiekapital och röster. Peab (familjen Paulsson) äger 19,4%. Balder har nyligen köpt en mängd fastigheter från Catena.

Balders dotterbolag Din Bostad är också en stor ägare av hyresfastigheter medan moderbolaget kanske främst äger kommersiella fastigheter. ES Fastigheter har enligt media misskött sina fastigheter i flera år. Det bristande underhållet gör att företaget har förhållandevis stora vinster per lägenhet. Vanskötsel lönar sig uppenbarligen.

Erik Selin

Erik Selin

I slutet av 1§980-talet låg Erik Selin illa till på grund av spekulationer i aktier. Han lyckades ändå övertala en bank att låna honom 20 miljoner för att köpa en fastighet i Ängelholm. Det var starten på hans fastighetsimperium. Börsnoteringen av Balder gjordes genom uppköp av ett redan börsnoterat förlustbolag. Dvs Erik Selin tog bakvägen till Börsen och kunde på det sättet förenkla det hela samt tjäna pengar på uppköpen av förlustbolag genom minskad skatt. Senare gjord han om samma manöver med bolaget Din Bostad. Detta bolag köptes dock upp av Balder ytterligare några år därefter och är numera som nämnts ett dotterbolag till Fastighets AB Balder.

I affärstidningarna målas Erik Selin ofta ut som den ödmjuke unge grabben/mannen som tjänar pengar på klipp. Men när man inser att pengarna delvis tjänas genom att missköta fastigheter inser man att glorian sitter på snedden.

Läs mer: HP, Glimstedt, EX, Newsdesk, HD, FV,

Steen – F.O. Peterson & Söner

Del 6 av 6 i serien Bygg- och fastighetsbolag

Göteborg äldsta fortfarande existerande byggföretag är F.O. Peterson & Söner. Det grundades redan 1870 av byggmästaren F.O. Peterson som tog uppkonkurrensen med de tyska och tyskättade byggmästare, exempelvis  Philip Jacob Rapp, August Krüger och Joachim Dähn som då dominerade byggandet i Göteborg. Det var dessa företag som i stort sett byggde allt i som blev Göteborgs äldre stenstad, dvs nuvarande Vasastaden, Lorensberg, Heden och nedre Johanneberg. 1913, det år då företaget tycks ha blivit aktiebolag, var bolaget F.O. Peterson & Söner tillsammans med A. Krüger & Son och August Almqvist de största byggmästarna/byggföretagen i Göteborg.

F.O. Peterson

F.O. Peterson

Ägare till F.O. Peterson & Söner år 1913 var F.O. Peterson och hans söner R. Steen och Sven (O.) Steen. 1947 var Jan Steen (1914-2003) och hans far Sven Steen (1877-1952) engagerade i bolaget. Familjen Steen är än idag ägare av företaget och i styrelsen sitter idag Jonas Steen (1962-), Sven Steen (1947-) och Sofie Steen Mattsson. Jonas Steen och Sven Steen den yngre är söner till Jan Steen. Jonas Steen har även en del andra uppdrag, exempelvis i en del stiftelser och föreningar. En av dem är Stadsmissionen.

Moderbolag i koncernen är FO Arkitektkontor AB som väl är fortsättningen på det arkitektkontor som den äldre Sven Steen innehade. Företaget har idag cirka 180 anställda och är följaktligen ett ganska litet bolag.

Andra källor:
Artur Attman, Göteborgs Stadsfullmäktige 1863-1962, 1963