Kvarteret Madkroken

Eriksberg var en gård med en krog som låg i Galgkrogarna, Krokslätt, invid stadsgränsen ungefär där Lisebergs lilla ingång ligger idag. Från 1830 drev Peter Petersson (1789-1862) en krog i ett av de två husen. Efter att han dött såldes marken i den norra delen av det som senare skulle kallas kvarteret Madkroken (inte Mådkroken som Roger Andersson uppger i sin bok om Krokslätt) av hans arvingar till Olof A. Andersson (1816-77). Han flyttade dit med sin familj och lät med start 1863 bygga upp ett stort svagdricksbryggeri på platsen, Eriksbergs bryggeri. Med nya ägare från 1887 byggdes bryggeriet ut kraftigt. På området fanns också disponentbostad och andra bostäder för det anställda.

På gårdens ägor startades år 1819 även ett mindre kattunstryckeri år 1810. Ägare av detta var Isaac Pineus (1781-1837).  Från 1820 hyrde han en lokal av krögaren August Hagelbäck för verksamheten som också omfattade ett mindre bomullsväveri. I etapper övertog han även de äldre kattunsfabrikerna på andra sidan ån (Schütz och Bagges). Huvuddelen av verksamheten kom därefter att förläggas på östra sidan ån

I södra delen av kvarteret låg Carl Kloopmans hus i hörnet Mölndalsvägen och Trycksgatan. 1860 övertogs denna mark av Johanna Abrahamsson (1818-90) som lät uppföra ett nytt hus som hon kallade Vintorp. Kloopmans hus avstyckades och fick namnet Royal med Alexander Mathsson (1840-80) som ägare. Bägge fastigheterna köptes så småningom av Eriksbergs bryggeri, Vintorp revs 1887 och Royal brann 1901. Fem familjer blev hemlösa och två barn dog vid branden.

Eriksbergs bryggeri lades ner 1956 och därefter revs byggnaderna efterhand. En motorvägsavfart byggdes vid Balders hage år 1970 och en anknytning drog fram till Mölndalsvägen via Getebergsled. Den gamla Bohusbron som ledde över till Bohus Mekaniska Verkstad ersattes av en ny bred bro som 1980 kompletterades med en ny smalare bro. Den breda bron som var motorvägspåfart är idag inne på Lisebergs område. Hela bryggeriet var rivet vid denna tid och kvarteret var förvandlat till parkering ihop med grannkvarteret i söder, Immeln.

Andra källor: Roger Andersson, Krokslätt i Örgryte, 2020

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.