Francis Sheldon (I)

Francis Sheldon, född omkring 1612 i England, död 1692 i Chatham, Kent, England. Hans far bar samma namn och var sannolikt ingift i den brittiska skeppsbyggarsläkten Pett. Han var skeppsbyggmästare i England. Gift från den 2 nov 1654 i med Ipse Vinbell, dotter till John Vinbell. De hade bl.a. sönerna Francis John (Frans Johan) Sheldon (1660–92) och Charles Sheldon (1665-1739).

Rekryterades tillsammans med Robert Turner och T. Day av Johan Barkman Leijonbergh för svenske kungens räkning för att arbeta som skeppsbyggmästare. I Sverige blev han ansvarig för flottans skeppsbyggeri i Göteborg 1659–66, i Stockholm 1666–72. Under hans tid i Göteborg byggdes bland annat regalskeppet Riksäpplet. Efter att ha haft svårigheter att anpassa sig i Sverige och komma överens med överordnade vilket till stor del berodde på att han inte fick den betalning som överenskommits var han återigen verksam i England 1672–77.

Han blev åter skeppsbyggmästare i Sverige 3 sept 1677 och ledare för flottans skeppsbyggeri i Riga 17 april 78–83 men greps och kastade i fängelse då han återigen hade svårt att komma överens med överordnade. Avskedade därefter och flyttade till Danmark där han var danska flottans skeppsbyggmästare i Köpenhamn från13 febr 1886 till 2 april 90,. Han var därefter verksam på Irland, med ett privat skeppsbyggeri och med inventering av skogar för brittisk räkning tillsammans med skeppsbyggmästaren E Greene.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.