Hanssons Pyrotekniska

Carl Robert Hansson (1863-1945) föddes på Lärjeholms herrgård och blev tidigt faderlös. Han fick då ta hand om försörjningen av sin mor och syskon, och började därför i liten skala att producera pyrotekniska artiklar. År 1888 startade han C.R. Hanssons Pyrotekniska och 1893 etablerade han sig i Landalabergen. Redan i slutet av 1800-talet blev Hansson kunglig hovleverantör. Sprängämnesrörelsen som blev den ekonomiska ryggraden i hans verksamhet.

Från början var verksamheten lokaliserad till Kruthusberget vid dammen i Landala Egnahem, där Fyrverkaregatan nu går men flyttade 1927 till området direkt nordost om Wavrinskys plats, där företagets verksamhet låg fram till 1935. Fabriken bestod av fyra byggnader; en kontorsbyggnad i trä, lager, ett mindre laboratorium samt ett litet hus där fyrverkerierna laddades.

Hanssons Pyrotekniska i Guldheden. Bild: Otto Thulin. Licens: CC-BY-NC-ND

Företaget producerade även för försvarsmakten, exempelvis fallskärmsljus och lysammunition. Vid en explosion i fabrikens laboratorium den 11 augusti 1904, dödades två anställda och en brand den 9 augusti 1931 i fabriken tog tre brandmäns liv.

1934 etablerade företaget en ny fyrverkerifabrik i Sisjön vid vägen från Askim till Frölunda kyrkogård på andra sidan vägens ett från det område där Pilegården och Plantagens växthus (tidigare BP-plantor) idag ligger. År 1942 omsatte företaget en miljon kronor och hade 150 anställda.

Hansson Pyrotekniska med omgivningar kring 1960

Sonen Lennart Hansson tog över företaget vid faderns bortgång 1945, under namnet ”Göteborgs Dynamit- & Krutaffär.”

År 1959 lanserade företaget IKAROS raketsignal och företaget blev därefter ledande när det gällde tillverkning av pyroteknisk utrustning till sjöfarten. Fabriken i Sisjön flyttade 1984 till Gatersered i Billdal.

1998 såldes verksamheten till ammunitionsföretaget Nammo som 2002 flyttade tillverkningen till Lindesberg (Nammo LIAB, idag Hansson Pyrotech AB). Fyrverkeridelen köptes samma år av kinesiska Panda Fireworks Ltd och flyttades till Kina. All tillverkning i Billdal lades ner och Göteborgs stad köpte hela området.

1970 startade ättlingar till C.R. Hansson företaget Kruthansson AB efter att det ursprungliga företaget sålts till andra ägare, sannolikt AB Bofors (senare Nobel Industrier). Kruthansson AB säljer sprängämnen och sprängutrustning.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.