Rico Bananer

Rico-bananer startades 1936 av G. Torbjörnsson för att importera bananer till Sverige. Det var det tredje bananimportbolaget som startades i Göteborg efter AB Banan-Kompaniet och Frans A Sandén AB. Företaget importerade på 1950-talet även citrusfrukter från Israel. Under samma årtionde dog G. Torbjörnsson i en trafikolycka medan verksamheten drevs vidare av hans familj och arvingar.

ICA började med egen import av bananer 1967 och tog ett år senare Ricos anläggning i Göteborg samt deras varumärke. För den nya verksamhetens startades ICA Banan AB. Det nya bolaget importerade bananer från en rad olika företag. Bolaget tog även över Transfrukts anläggningar i bl.a. Malmö. Transfrukt var ett annat bananimportbolag som ägdes av en svensk som var bosatt i i USA och Ecuador, den så kallade banankungen Folke Andersson som mördades i Ecuador 1968. det är väl ganska sannolikt att Rico importerade sina bananer från Folke Anderssons plantager i Ecuador.

Under 1980- talet importerades mest Chiquitabananer som kom med bananbåt direkt till företagets anläggning i Göteborgs frihamn. Företaget inlemmade även märket Del Monte för att slippa vara beroende av en enda leverantör.  I början av 1990-talet inordnades ICA Banan som ett dotterbolag till ICA Frukt & Grönt, senare upphörde verksamheten att vara ett bolag överhuvudtaget. Namnet Rico togs åter till heder 1998 och användes under tre år som varumärke för ICA Frukt och Grönts produkter.

2004 såldes ICA Banans verksamhet till Chiquita Sweden och verksamheten koncentrerades efter hand till Helsingborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.