Estrella AB

Estrella startades 1957 av den så kallade banankungen Folke Andersson för att tillverka potatischips. Folke Andersson hade kommit i kontakt med denna produkt i USA där han bodde och bolagsnamnet var det varumärke han använde för de bananer han producerade på plantager i Ecuador och exporterade till bland annat USA och Sverige. Fabriken förlades till Alingsås.

1963 byggdes en ny fabrik i Kortedala, Göteborg och två år senare sålde Folke Andersson företaget till AB Marabou. 1983 flyttade produktionen återigen, nu till en nybyggd fabrik i Storås industriområde i Angered. 1990 köpte Marabou upp snacksföretage Maarud i Norge och Taffel i Danmark. Estrella hade redan en fabrik i Finland. Tre år senare såldes hela Marabou-koncernen inklusive Maarud och Taffel till det stora US-amerikanska livsmedelsföretaget Kraft Foods.

2008 blev det norska riskkapitalbolaget Herkules A/S ägare och 2014 såldes Estrella till det tyska familjeföretaget Intersnack via deras nederländska holdingbolag Intersnack Nederland BV. Antalet anställda i Sverige är cirka 180.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.