Kontaktannonsmordet (Nancy-mordet) 1953

Sommaren 1953 försvann Nancy Håkansson från Göteborg spårlöst. Hon var då 32 år gammal. Den sista gången som hennes far, en pensionerad f.d. sjökapten, såg sin dotter var när han följde med henne till Centralen i Göteborg den 23 juni 1953. Nancy Håkansson skulle vila upp sig på ett pensionat i Hindås. Familjen anmälde försvinnandet först efter tre veckor.

Polisen kom fram till att det troligen rörde sig om ett självmord efter att en man vid namn Orvar Knape uppgett att han sett henne begå självmord den 13 juli 1953 efter ett bråk i en eka vid Sandvik i Torslanda på Hisingen. Han hade själv kontaktat polisen för att berätta sin historia. De två ska enligt Knape ha träffats regelbundet utan att vara tillsammans som ett par. De ska ha blivit blivit bekanta genom kontaktannons. Nancy Håkanssons far uppgav dock att de träffades första gången redan 1947. Knape gifte sig en tid efter Nancy Håkanssons död.

Efter nästan 4 år, dvs 1957, erkände dock mannen att det var han som slagit ihjäl kvinnan under roddturen. Han berättade för polisen att han sänkt henne i vattnen utanför Torslanda. Han antogs ha slagit henne flera gånger med en åra efter en häftig ordväxling. Av slagen skulle kvinnan ha avlidit. Osämjan skulle ha berott på att mannen hade lurat henne på pengar. Han anhölls den 4 februari 1957 som misstänkt för mord, häktades den 8 mars 1957 och dömdes den 20 november samma år för mord till straffarbete i 12 år. Efter domen dödförklarades Nancy Håkansson den 15 januari 1958. Efter domen bytte den dömde mannen namn till Orvar Nilsson och 1960 gifte han om sig med en ny kvinna som han kom att leva med intill sin död år 2003.

Hennes kropp har aldrig hittats och kan mycket väl ha hamnat under fyllnadsmassorna när Torslanda flygplats byggdes ut åren 1954-55. Sandvik ligger intill det gamla flygplatsområdet.

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.