Dicksonska stiftelsen i Majorna

Roberts Dicksons stiftelse har fastigheter i 3 kvarter i Majornas 3:e rote. Kvarteret Enhörningen ägs nästan helt av Dicksonska stiftelsen.

Kvarteret Enhörningen från Kaptensgatan. 1910-talet. Dicksonska stiftelsens hus i bakgrunden till vänster. Allt på bilden är idag rivet. Foto: Axel W. Olsson

Första husen i kvarteret Enhörningen byggdes redan år 1858. Dessa hus revs 1974 och ersattes med en byggnad som innehöll en förskola. 1934 uppfördes ett par nya fastigheter i hörnet Allmänna vägen och Styrmansgatan med adress Styrmansgatan 22 och 24. Husen renoverades 1989-1990.

1949 kompletterades de äldre husen med ett större bostadshus längs Kaptensgatan ritat av Nernst Hansson. Det är i 5 våningar och har fasader av gult tegel.

1989 stod ett nytt hus klart i hörnet Kaptensgatan/Allmänna vägen. 1993 var ett nytt hus klart i hörnet Styrmansgatan och Amiralitetsgatan med adress Styrmansgatan 28-32. Byggnaden med förskolan från 1974 revs 2019 för att ersättas med ett bostadshus byggt för Dicksonska stiftelsens räkning.

1916–17 lät Dicksonska Stiftelsen uppföra ett stort landshövdingehus längs Karl Johanstorgets västra sida i kvarteret Vagnborgen. Exteriören ritades av O. G. Westerberg och L. Enders svarade för planen. Huset är byggt i nationalromantisk stil med påkostade detaljer. Det har en omsorgsfullt murad naturstenssockel, putsad bottenvåning, övervåningar klädda med lockpanel och ett säteritak täckt med tegel.

Kvarteret Vagnborgen vid Såggatan sett från Karl Johans torg. Bild: Historiker Licens: CC BY-SA 3.0

De första åren användes resten av kvarteret som trädgårdslotter och först 1931 bebyggdes kvarterets övriga sidor med ett modernare landshövdingehus ritat av arkitekten M. Wernstedt. Detta hus är byggt i funkisstil med valmat tegeltäckt sadeltak och locklistpanel som är nerdragen över bottenvåningen.

Slutligen har Dicksonska stiftelsen ett hus mot Bangatan i kvarteret Gathenhielm som byggdes på 1990-talet.

Samtliga bilder där upphovsman inte angetts är från Dicksonska stiftelsen.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.