Djurgårdsskolan

Tre skolbyggnader som uppfördes på 1860- och 1870-talen för Lägre elementarläroverket i Carl Johans församling i kvarteret S.t Göran, Majornas tredje rote. Ett stenhus uppfördes 1864 samt två trähus som uppfördes 1869 (västra trähuset) och 1879 (södra trähuset). Stenhuset är i 2 våningar med tegeltäckt sadeltak och enkla släta fasader av gult tegel. Sydfasaden är klädd med skiffer och mot gården finns en glasad träveranda. Delar av interiören är bevarad, bl a vissa partier i trapphuset som har kalkstensgolv och kryssvälvda tak.

Det västra trähuset byggdes enligt ritningar av H.J. Strömberg i 1–2 våningar. Den högre delen som ligger mot gatan innehåller gymnastiksal med stora fönster. Det lägre partiet mot gården omfattar entréutrymmen och två breda pardörrar. Fasaden är klädd med locklistpanel och saknar dekor.

Det södra trähuset innehåller klassrum och ritades av Victor von Gegerfelt. Det är i en våning med inredd vind och stor veranda vid entrén. Fasaderna har en rik och varierande detaljutformning. De är klädda med tre olika typer av panel.

1895 övertogs husen av folkskolan och där drevs skola fram till 2009. 2010 beslutades att bygga om skollokalerna i stenhuset för ungdomsverksamhet och 2012 var lokalerna som går under namnet Arena 29 klara. Det södra trähuset används idag till förskola och gymnastiksalen i det västra trähuset är fortfarande gymnastiksal.

Djurgårdsskolan. Fotograf okänd.
Gymnastikhuset 1938. Bild Otto Thulin. Public domain
Från söder. Boningshuset av trä längt till höger revs 1939. Bild: Axel Rosén. Public domain
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.