Kvarteren Eskulapius och Jordklotet

Kvarteret Eskulapius, Såggatan-Allmänna vägen-Lotsgatan-Amiralitetsgatan och kvarteret Jordklotet, Tellgrensgatan-Allmänna vägen-Såggatan-Amiralitetsgatan, i Majornas 3:e rote, är två kvarter huvudsakligen bebyggda med landshövdingehus.

Eskulapius bebyggdes med landshövdingehus 1900–15. I östra delen mot Lotsgatan byggdes Majornas ångbageri (Pååls) med flera stenhus 1909–36. 1989–90 byggdes åtta landshövdingehusen längs Såggatan och Karl Johanstorget om. Samtidigt revs delar av gårdshusen och gårdarna fick en mer öppen karaktär. Två nya hus, Allmänna vägen 40 C och Såggatan 20 E byggdes år 1990. Den gamla bageribyggnaden gjorde om till bostäder i början av 2000-talet. I kvarteret finns idag också en förskola.

I kvarteret Jordklotets östra del, längs Såggatan, uppfördes en rad landshövdingehus i nyrenässans 1904–09. Västra delen av kvarteret bebyggdes med landshövdingehus i nationalromantisk stil 1913–24. Kring 1985 byggdes hela kvarteret om. I västra delen tilläggsisolerades fasaderna. Östra delens gatufasader bevarades men gårdsinteriörerna förändrades delvis genom rivning och tilläggsisolering på fasaderna.

Kvarteret med Dicksonska stiftelsens hus till vänster i bakgrunden, hörnet av kvarteret Jordklotet vid Amiralitetsgatan/Såggatan och kvarteret Eskulapius till höger i bakgrunden. Cirka 1940. Public domain.
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.