Johannes Andersson

Johannes Andersson, som kallades Bostabresta (Bostadsbristen), föddes 1837 i Rollsbo utanför Kungälv. Han började arbeta som skjutspojke vid sju år ålder och som tonåring gick han till sjöss. När han gick iland fick han arbete som timmerman på träfartygsvarven i Majorna. Bosatt på Höglundsgatan bedrev han också vedhandel. Därvidlag samarbetade han med vedhandelsfirman Carl August Lundahl & Co (enligt vissa källor Carl August Lindahl & Co). En av ägarna till firman vid sidan av Carl August Lundahl var byggnadsingenjören Helmer Silfwerbrand. Det tre männen slog sig ihop för att bygga hus.

De första husen som byggdes av Johannes Andersson var hörnhusen i kvarteret Oktanten i Majorna. Därefter byggdes ett antal landshövdingehus längs Repslagaregatan, idag Bangatan liksom några i Haga och på Stigberget. Repslagargatan lades ut 1883. Total byggde firman ett 40-tal landshövdingehus. Alla utom husen i kvarteret Oktanten ska vara rivna. Efter att han lämnat byggbranschen slog sig Johannes Andersson ner i i Västerlanda, på egendomen Storaborg. Han dog 1921.

 

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.