Hans Fagerdahl

Hans Fagerdahl föddes i Göteborg och hade minst en helsyster vid namn Else Marie Fagerdahl och en halvsyster vid namn Johanna Lindberg (Lindenberg). Else Marie Fagerdahl var gift med Jonas Lundberg medan Johanna Lindberg som i sitt första äktenskap var gift med Petter Wred som var kypare på Svenska Ostindiska Kompaniets skepp Riddarhuset och sitt andra äktenskap gift med damskräddaren Olaus Stråhlman. Kanske var de två helsyskonen släkt med befallningsmannen Erik Fagerdahl.

Hans Fagerdahl lämnade Göteborg 1709 men första gången han syns i VOC:s rullor är 1726 då han mönstrar som biträdande styrman på skeppet Oudenaarde för utresa till Asien. Skeppet anlände till Batavia strax före midsommar 1727. Han återvände därefter till Europa på Barbestein som var framme i Rammekens den 17 juni 1728. Därefter blev han förste styrman på Kommerrust som lämnade Texel den 8 maj 1729, anlände till Kapstaden den 1 oktober och anlände till Batavia den 8 maj 1730. Återvände till Europa ombord på Elisabeth som anlände till Texel den 13 juli 1731.

1734 återkom Hans Fagerdahl VOC-rullor som kapten på  Purmerlust som lämnade Texel den 21 januari 1734 och därefter når Batavia den 22 augusti efter två månader i Kapstaden från slutet av april. 1740 var han kapten på Ketel som åren 1738-42 gick i trafik mellan olika nederländska besittningar i Asien. Avslutade sin anställning i VOC den 4 juni 1743 och dog 1745 i Batavia. Han var inte gift och hade inga barn så han ärvdes av systrarna som fick ut sitt arv med hjälp av storhandelsmannen Christian Arfvidsson.

Andra källor: S. Bertil Olsson och Karl-Magnus Johansson (red.), Sverige och svenskarna i den ostindiska handeln I, 2016

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.