Sankta Birgittas kapell

Kapellet som ligger i Klippan uppfördes, under ledning av bruksbyggmästaren Daniel Gabrielsson, på uppdrag av David Carnegie d.y. under åren 1856−1857 och invigdes den 1 juni 1857. Förlagan i Skottland hade invigts 1855. Arkitekt var Adolf W. Edelsvärd.

Tomtmarken på 3 937 kvadratalnar köpte Carnegie av Göteborgs stad år 1856. Byggkostnaden var 30 000 eller 25 000 riksdaler och kapellet var 96 fot långt och 36 fot brett samt rymde 400 personer. Kapellet fick fasader av rött fogstruket tegel med detaljer av gul ”klinkert” på en fotmur av granit. Taket täcktes med skiffer. Öppna, spetsbågiga trätakstolar höll upp kyrkorummets dubbla spåntade tak. Väggarna blev ljust finputsade och golvet lades med breda träplank.

Kyrkans förste predikant var Julius Glasell, som samtidigt var bataljonspredikant på det intilliggande Nya Varvet. I mitten av 1870-talet efterträddes han av pastor Edvard Österman. Därefter kom Svante Ekman, som stannade i tre år och blev den siste predikant som avlönades av bruksledningen. Fram till 1892 hade kyrkan egna präster men därefter stod Carl Johans församling för prästerna.

År 1919 överlämnades kapellet, på vissa villkor, till Carl Johans församling för en tid av 25 år, då församlingen tog över större delen av kyrkans bruk och skötsel. Konstnären Albert Eldh svarade under åren 1920−1921 för ny konstnärlig utsmyckning av kapellet.

En första genomgripande renovering utfördes år 1937, då altaret fick en ny utforning och försågs med en altartavla utförd av göteborgskonstnären Saga Walli. Nya korfönster och sidofönster sattes in, och de gamla korfönstren flyttades över till den västra gaveln. Kapellet fick även ett nytt golv av betong, nya ljuskronor samt utökning av antalet sittplatser. Sakristian, som förut legat bakom altaret, byggdes samman med predikstolen, vilket därmed frigjorde koret. Vid en restaurering 1957 fick kapellet en läktare och ny sakristia.

Avtalet mellan D. Carnegie & Co och Carl Johans församling förlängdes senare till år 1969. Efter att Göteborgs stad köpt bruksområdet överlämnades kyrkan formellt till församlingen 1974. Vid kapellets västra gavel står ett så kallat Coldinukors, vilket sattes upp av Göta Coldinuorden vid dess 200-årsjubileum 5 april 1968.

En klockstapel tillkom 1977 och 1983–1984 utfördes en större renovering under ledning av arkitekten S. H. Lundgren. Därvid flyttades Saga Wallis altarmålning till en sidovägg och ersattes av en altarprydnad i form av ett kors, som i form och utförande ansluter till kapellets tidigare utformning. Renoverades återigen 2018-2019.

Sankta Birgittas kapell, Bild: ArildV Licens: CC BY-SA 3.0

Texten i huvudsak från Wikipedia

Ett svar på ”Sankta Birgittas kapell”

  1. vad intressant sorella e fratello ! St Clare – hur blev hon en medieskyddare?
    Inlagd av ph, ds -Augusti 11, 2022 vid 07: 00 PM

    Simone Martini: Klara Assisi (allmän egendom)
    Varje katolik och troende kan därför be till St. Clare om en särskild förbön för att medierna ska vara vad de borde vara – spridare av sanning och gott.

    I januari. År 1952 var Arnaldo Fortini, i flera år borgmästare i Assisi, en framstående franciscole, president för International Community of Franciscan Studies, i full gång med att förbereda sig för 2: a århundradet av St Peters död. Clare av Assisi. Denna omständighet gjorde det möjligt för honom att granska och studera många och föreslagna skrifter om St. Clare. En scen från helt säkra moderna källor fångade hans öga, där han hittade element som idag går in i den moderna uppfinningen av tv. Detta är följande händelse, förd till oss av den officiella Legend of St. Clare, som tillskrivs Tomi Čelanski (4Čel 29).

    Precis som hon förmanade sin Kristus genom minnet i sjukdom (jfr Matt 13:14-14). Sorg 3:20), så Kristus tog också hand om henne i hennes lidande. Vid den tiden på juldagen, när världen med änglar utropar fängslande till det födda barnet, gick alla damerna till oratoriet på morgonen och lämnade modern, pressad av smärta, ensam, skriver klarise-zg.hr.

    När hon började tänka på den lille Jesus och blev mycket ledsen över att hon inte kunde delta i hans lovprisning, suckade hon och sade: ”Se, Herre Gud, vad jag har lämnats åt dig ensam på denna plats!”

    Psalmodiskt jubel från bröderna
    Och se, plötsligt började den underbara harmonin som utspelade sig i Franciskus kyrka ringa ut i hennes öron. Hon lyssnade på brödernas psalmodiska jubel, följde sångarnas harmoni, fångade till och med orgelns ljud. Platsens avstånd var inte alls sådant att det kunde höras på ett mänskligt sätt, men den ceremonin nådde antingen gudomligt den, eller så skärptes dess hörsel bortom mänskliga möjligheter. Det som verkligen överträffade den här synen var att det var värdigt att se själva Herrens julkrubba.

    När döttrarna kom till henne på morgonen sa den välsignade Clare till dem: ”Må Herren Jesus Kristus bli välsignad som inte lämnade mig när du lämnade mig. Faktum är att jag genom Kristi nåd hörde hela ceremonin de firade ikväll i Kyrkan St Francis.

    Televizija je upravo bila „bum“, pa je Arnaldo Fortini pomislio da „takva tako snažna i raširena djelatnost“ mora imati svetoga zaštitnika te da bi se crkvenim vlastima mogla sv. Klara predstaviti kao najprikladnija.

    Förbön och hjälp till att göra tv verkligen ett medium för att sprida gott
    Den 20 december 1953 föreslog han, på uppdrag av International Community of Franciscan Studies, att han skulle väljas till skyddshelgon för Peterskyrkans radio och tv. Clara av Assisi. Förslaget avslutas med dessa ord: ”Jungfrun av St. Damian kan genom en spännande eter förena i en tanke kärleken och själen hos alla människor och alla nationer.”

    Den 4 februari 1958 publicerades det officiella datumet för den universella kungörelsen från Heliga stolens sida. Det är i själva verket det datum som bärs av den apostoliska Breve ”Clarius Explendescit”, och firas den 14 februari, då det tillkännagavs.

    Med tanke på dagens förekomst av tv och de tusentals olika program som sänder tv 24 timmar om dygnet, kan en katolik fritt be St. Clare om förbön och hjälpa till att tv verkligen är ett medium för att sprida gott, och att det finns så få saker på det som möjligt som främjar det onda och värdena i livet för en ovärdig man, som är Guds avbild.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.