Härlanda kyrkoruin

Härlanda kyrkoruin på den östra sluttningen av Strömmensberg i Bagaregården är den äldsta (delvis) bevarade byggnadsstrukturen i Göteborg. Kyrkan byggdes på 1100-talet i sten och var på den tiden en ovanlig och stor byggnad. Kyrkan förblev dock under hela sin existens lika stor som när den var nybyggd och byggdes aldrig ut. Härlanda blev en egen socken. På 1470-talet byggdes Nya Lödöse stad på marker som tillhörde Nylöse socken och byn blev en del av stadens egendom år 1474.

1528 besöktes Nya Lödöse av Gustav Vasa som beslutade att att kyrkan kunde rivas ner tillsammans med två andra skolor. Socknen upplöstes och ingick därefter i Nya Lödöse. När kyrkan revs kan en del av stenen ha använts vid bygget av en kyrka i Nya Lödöse stad.

Kyrkan blev ruin och ruinen täckte med tiden av växtlighet. 1925 grävdes ruinerna ut och iordningställdes som ett minnesmärke och sevärdhet. 1951 skapades en ny Härlanda församling som en utbrytning ur Gamlestadens församling (Nylöse) och 1956-58 byggdes en ny kyrka i närheten av kyrkoruinen på ungefär den plats där Härlanda landeris huvudbyggnad legat.

Härlanda kyrkoruin 2005. Bild: Västgöten Licens: CC BY-SA 3.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.