Sankt Pauli barnhem

Sankt Pauli barnhem är en byggnad vid Falkgatan 5 i kvarteret Antilopen i stadsdelen Olskroken som ritades av Gustaf Ljungman. Uppfördes år 1913 för stiftelsen S:t Pauli barnhem. Den består av en våning och inredd vind och är uppförd i trä.

Sankt Pauli barnhem öppnades ursprungligen år 1909 i en tidigare folkskolebyggnad vid Danska vägen. Den 1 april 1914 flyttade verksamheten till Falkgatan. Verksamheten drevs av Stiftelsen Sankt Pauli barnhem fram till 1969/1970 då Göteborgs kommun troligen tog över verksamheten.

Byggnaden på Danska vägen där barnhemmet var inhyst 1909-13. Bild från 1913. Public domain

Under åren 1921–1942 fanns en filial, Lödöse barnhem, vilken först höll till på Brahegatan 14, Götaholmsgatan 20 i Gamlestaden och sedan på Nellylund i Gamlestaden.

Själva stiftelsen finns kvar än idag men driver inget barnhem och har som ändamål:

Stiftelsen har till ändamål: att vara ett hem under dagens lopp för sådana barn som saknar föräldravård och tillsyn i hemmet samt att vara skyddande och fostrande bland det uppväxande släktet. Dessutom har stiftelsen även följande ändamål: att ge stöd till barns fostran i kristen anda, att främja kristen undervisning av barn i hem, skola och församling, att understödja konfirmandläger och annan lämplig samvaro för barn och ungdom samt att medverka till unga mäns och kvinnors fortbildning på kristen grund.

I byggnaden på Falkgatan 5 finns det idag en förskola.

Sankt Pauli barnhem. Bild: Mattias Blomgren Licens: CC-BY-NC 4.0

Ett svar på ”Sankt Pauli barnhem”

  1. Gick i lekskola i husets övervåning 1955-1956 några timmar om dagen, tror jag, Bodde på Kobbarnas Väg 7 och började därefter i Odinsskolan. Hade mor som var hemmafru så jag gick nog där för att träffa och umgås med andra barn. Visste inte att det var en stiftelse som drev barnhemmet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.