Redbergsskolan

År 1879-81 uppfördes Redbergsskolan på adressen Örngatan 6 i kvarteret Gasellen i Olskroken intill Redbergsparken i Olskroken efter ritningar av Joachim Dähn som också var byggmästare. Huset byggdes i två våningar med flyglar i tre våningar och plåttak. Fasaden gjordes i rött tegel och mönstermurades med framskjutande gula tegeldetaljer. Socklarna och trapporna uppfördes i kalksten. Sammanlagt rymde huset åtta folkskolesalar, fyra småskolesalar och fyra lägenheter för lärarna.

1893-94 byggdes skolan på med en våning, vilket skapade utrymme för sju nya skolsalar och ett par slöjdlokaler. Dessutom byggde man en separat gymnastiksal och utökade skolgården mot Redbergsparken. Ombyggnaden ritades av A. Nilsson och byggmästare blev återigen Joachim Dähn. I början av höstterminen 1894 var bygget klart.

Redbergsskolan var i bruk fram till 1970 och nya hyresgäster blev Studieförbundet Vuxenskolan. 1974 beslutade kommunen att byggnaden skulle rivas. Det slutade med att Studieförbundet mobiliserade sig och ockuperade skolan under en tid, samtidigt som de fick hjälp av Redbergsborna. Slutligen drogs beslutet tillbaka, kommunen bytte fot och bestämde att det fanns kulturhistoriska värden i huset som borde skyddas och bevaras. Sedan dess är Studieförbundet Vuxenskolan hyresgäster på Redbergsskolan. Den gamla gymnastiksalen rymmer numera Redbergsteatern som lockar många göteborgare med kulturaktiviteter och föreläsningar.

Redbergsskolan. Bild: Mattias Blomgren. Licens: CC-BY-SA-4.0

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.