Quo Vadis / Östra Bio

Huset på Borgaregatan 20 i kvarteret Älgen, Olskroken, som redan tidigare inhyst en biografsalong byggdes 1911 om till en större biograf som fick namnet Quo Vadis. C. W. Nywallsson var fastighetsägare och den som fick tillstånd att bygga om huset. Planerna på en biograf möttes dock av motstånd i stadsdelen:

2 000 föräldrar möttes i Redbergsparken för att protestera mot att en biograf var på väg att öppnas mitt ibland dem. Att förre barmästaren på Hotell Eggers, herr S. H. Sollander, skulle driva den gjorde antagligen inte saken bättre. Man menade att biobesöken…

…alstrar ett omåttligt nöjesbegär
…undergräver föräldralydnaden
…fördärvar karaktären
…skapar anledningar till sent uteliv
…lockar mindre bemedlade barn till snatteri och tjuvnad
…är en källa till ytterlig fattigdom. (Filmbladet 1917:17)

Biografen som byggdes fick 221 platser samt entré och café mot Redbergsvägen.

Verksamheten gick inte jättebra och 1921 stängde Sollander sin biograf. Senare samma år öppnade biografen igen då med namnet Östra Bio och Konrad Nilsson som ägare. Nu hade den 209 platser. Föreståndare för biograf från 1925 var Enar Nilsson. 1930 byggdes maskinrummet ut och en baldakin av plåt med biografens namn sattes upp ovanför entrén och ett år senare tillkom två toaletter bakom kassan medan det på andra våningen inrättades lässal.

Östra Bio 1941. Okänd fotograf.

1945 flyttades entré och baldakin närmare gatan. Sommaren 1963 upphörde biografen och året efter användes den som lagerlokal. Huset revs ihop med resten av området i slutet av 1970-talet.

Östra Bio som det såg ut innan det revs.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.