Redbergslids Missionskyrka

Den 16 november 1884 bildades Redbergslids missionsförening av personer som innan dess i vissa fall tillhört Evangeliska Missionsföreningen (Betlehemskyrkan) som på grund av avståndet från sin förra tillhörighet nu konstituerade sig som en egen fristående församling, med från början 69 medlemmar. Den förste ordföranden var ornamentskärare Johannes Andersson. Den 20 februari 1909 anställde församlingen sin första fast anställda predikant och föreståndare. Det blev pastor Axel F. Svanqvist, vilken tidigare varit i USA.

Missionskyrkan byggdes 1885 vid Lilla Hökegatan 4 i kvarteret Giraffen i OlskrokenJohan August Westerberg var byggmästare och kyrkan kunde invigas den 11 oktober samma år. Den hade då kostat cirka 85 000 kronor. Kyrkan har 600 sittplatser och i fastigheten ingick dessutom 27  lägenheter, en mindre sal, ungdomsrum, slöjdsal med mera.

Hökegatan mot norr. Lilla Hökegatan 4 med Redbergslids missionskyrka till vänster. Public domain.

1926 bytte föreningen namn till Redbergslids Missionsförsamling. Församlingens ungdomsförening inrättade ett lånebibliotek och de första ungdomslokalerna inrättades i huset. Församlingen bedrev också social och andlig verksamhet bland arbetare i Olskroken och Gamlestaden samt köpte in Skällsjöås gård i Landvetter för att där driva en sommarkoloni. Gården var en populär plats för lägerverksamhet tills den såldes på i början av 1970-talet.

1963 stod det klart att området runtomkring Redbergslids Missionskyrka skulle saneras. Församlingen började leta efter en ny tomt att bygga kyrka på. 1974 invigdes den nuvarande kyrkan på Landerigatan i Bagaregården och församlingen fick namnet Redbergskyrkans församling. Kyrkan i Olskroken revs 1977.

Redbergslids Missionskyrka 1974. Teckning av Stig-Allan Agroth. Licens: CC-BY-NC-ND

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.