Olof Hagbom

Olf Hagbom

Sven Olof Hagbom, föddes i Göteborg 1862-01-01 och dog i samma stad 1916-05-08. Git med Elise Svensson (1860-??) från 17 maj 1889. De fick tre barn, Märtha Elsa Maria Hagbom (1889-??), Gunnar Olof Hagbom (1891-1973) och Greta Marika Hagbom (1898-1984), gift Berggren.

Olof Hagbom var smör- och margarinhandlare. Från 1878 agent för margarin från Pellerins norska fabrik och från 1895 direktör för AB Pellerins Margarinfabrik i Göteborg. Han ska ha varit en duglig marknadsförare vilket beskrivs i Göteborgs Aftonblad från 26 februari 1898. Tidningen var en av flera som bjudits in till fabriken av Hagbom:

”Om man på en järnvägstur nästan ge­nom hvilken del af Sverige som helst kastar ögat ut genom kupéfönstret — dessa ord böra ej tagas efter bokstafven! — så ser man i stora bokstäfver dessa ord: Pellerin, Göteborg, är bäst!

Slår man upp en kalender, en tidskrift, magasin eller tidning, nog faller ögat på samma ord.

Tack vare en liberal annonsering vet nu ock hela Sverige att “Pellerin är bäst”, och få äro de som ej veta att tillverkarens namn i detta fall nästan utträngt produktens: margarinet.

Det var för blott några år sedan hr Auguste Pellerin uppförde en fabrik i Göteborg för tillverkning af margarin. Fabriken var ej vidare stor, ty efterfrågan på varan var, tack vare en högst egendom­lig agitation mot den samma i pressen, ganska liten.

Men Pellerin framställde ett “konstsmör” som var godt, rent och friskt samt pris­billigt. Han förstod ock att en affärsman minst af alla får ”sätta sitt ljus under en skäppa”, om han vill komma framåt. Och med alla lofliga medel, först och främst genom tidningsannonsering, vände han sig direkt till den stora konsumerande allmän­heten och riktade dese uppmärksamhet på det faktum att margarinet såsom ersätt­ning för natursmöret är både helsosamt och ekonomiskt.

Att stora summor offrades på detta för­arbete säger sig sjelft. Att detta utlägg betalar och skall betala sig hundrafaldt är ock sjelfklart.

Såsom en följd af den ökade efterfrågan har också fabriken tid efter annan försto­rats, och nu i dagarne har ytterligare en tillbyggnad lagts till det redan förut aktningsbjudande byggnadskomplexet.

Att taga fabriken och dess verksamhet i närmare ögonsikte voro i går ett trettio­tal intresserade inbjudna af disponenten hr Olof Hagbom.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.